Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Konstnär inspirerades av havet och Kandinsky

Bildkonstnären och grafikern Stellan Widholm i Falsterbo har avlidit.

Stellan Widholm på Falsterbo konsthall.Bild: Ingemar D Kristiansen
Han har genom åren ställt ut sina målningar på flera olika separatutställningar runt om i landet, och finns representerad på bland annat Malmö museer, i Malmö stad och i Vellinge och Hörby kommuner.
Sommaren 2011 visades verk från hela hans aktiva karriär på Falsterbo konsthall och han beskrev sitt arbete så här: ”Mitt måleri pendlar mellan det föreställande och det ickeföreställande. I de mer föreställande bilderna utgörs de figurativa elementen ofta av välkända motiv, till exempel musikinstrument eller schackbräden, som i en del fall kan leda betraktarens associationer i bestämda banor, i andra fall till ett mer fritt associerande”.
I en intervju med Sydsvenskan 2006 inför en utställning på Galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö berättade Stellan Widholm att han bodde så nära vattnet i Falsterbo att han kunde höra vågorna slå in mot stranden. Det gav honom ro i själen att måla.
Andra ljud som inspirerade honom i konsten var de klassiska tonerna av Mozart, Bach och Beethoven. En av hans förebilder inom konsten var den ryske målaren Wassily Kandinsky.
Stellan Widholm var född i Norrköping. Han utbildade sig på Konstfack i Stockholm och på Grafikskolan Forum i Malmö. Hans inriktning var olja och grafik i expressionistisk stil.
Stellan Widholm blev 73 år. Hans närmaste är hustrun Marianne och barnen Petter och Ida med familjer.
Gå till toppen