Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Kompislivet tog ny fart efter flytt

Christian Altenius var nyinflyttad i Malmö och ville ha nya kompisar. Han startade sajten Citypolarna, ett aktivitetsforum som idag finns i flera städer och har 22 000 medlemmar.

–  Inom Citypolarna är det ointressant vad de andra deltagarna jobbar med. Det är ganska befriande att vi inte sätter etiketter på varandra, tycker Christian Altenius som är en av grundarna.Bild: Lars Brundin
”Logga ut och häng med!” är Citypolarnas motto. Här träffas människor i alla möjliga sammanhang. Men Christian Altenius understryker att inget gör sig självt, utan medlemmarna, de så kallade cipparna, skapar själva olika aktiviteter som det sedan är fritt fram att anmäla sig till.
Det kan till exempel vara pubrundor, bokcirklar, diskussionskaféer, innebandy, filosofiträffar, vandringar, utflykter, föreläsningar, quiz, ja allt mellan himmel och jord. Den som lägger upp en aktivitet kan inte själv välja vilka som får komma. Att nya människor dyker upp är en del av poängen.
–  Alla möjliga söker sig hit. Vissa kanske står inför en ny fas i livet, medan andra sedan länge lever i en parrelation. Men alla människor behöver någon gång göra något annat med andra människor.
Det går inte att ta kontakt med enskilda medlemmar på sajten. Christian Altenius är noga med att påpeka att den inte är till för att dejta. Det handlar om vänskap i första hand.
–  Att det sen förekommer att cippare fattar tycke för varandra händer ju så klart. Jag träffade min sambo på det här sättet. Vi upptäckte att vi ofta var på samma aktiviteter och började prata med varandra. Det tog ungefär ett år innan vi blev ett par.
Att bli medlem hos Citypolarna kostar ingenting. Den som lägger upp en aktivitet får inte ta betalt, men de sysselsättningar som kostar pengar får deltagarna själva stå för.
Så hur kom Citypolarna till egentligen? Jo, Christian Altenius, som är uppvuxen i Södra Sandby, flyttade till Stockholm i tjugoårsåldern. Han blev telegrafist inom marinen och i flottan utbildade han sig till officer.
–  Jag är väldigt intresserad av radio och telegrafi, men även av ledarskap. Jag undervisade bland annat i marinens radioskola. Det var nästan roligare än att vara till sjöss.
Efter nästan nio år inom försvaret blev Christian Altenius uppringd av Ericsson och erbjöds att jobba på deras utvecklingsavdelning. Efter några år inom Ericsson kände han ett sug efter att komma hem till Skåne.
–  Jag flyttade till Malmö och allt jag hade byggt upp i Stockholm försvann. Jag kände en sorts social panik.
Christian Altenius ställde sig frågan hur man skaffar nya kompisar i vuxen ålder. Varje helg åkte han till Stockholm för att träffa vänner, men det höll inte att fara runt på det viset.
I ett försök att använda det som fanns att tillgå provade han dejtingsajterna. Christian Altenius tog kontakt med en mix av tjejer och killar och förklarade att han som inflyttad till Malmö sökte nya kompisar och undrade om det fanns fler i samma sits. En del av dem nappade och tyckte det var en kul idé. En av dem var Johan Brodfelt, som också hade funderat på om han skulle starta ett community.
Christian och Johan startade sajten 2006 under namnet Singelpolarna.
–  Det funkade inte alls. Alla trodde att det var en dejtingsajt. Vi bytte så småningom till Citypolarna och utan Johans hjälp hade sajten aldrig blivit verklighet. Jag hade konceptet och idén, och Johan hade de tekniska kunskaperna.
Citypolarna flyter i stort sett av sig själv nu och tur är det. I januari blev Christian Altenius pappa till sitt första barn. Han har dessutom ett eget företag där han hjälper sina uppdragsgivare med kompetensutveckling. I jobbet har han även användning av sitt språkkunnande. Han pratar franska, danska, spanska, lite ryska och lite arabiska.
–  Det faller så naturligt att skriva på arabiska. Det blir ett flyt, som att måla. Jag ska ta upp det språket igen, säger han medan han skriver sitt namn på arabiska för att visa hur det ser ut.
Christian Altenius har lätt att gå från idé till handling, men tycker att han ibland borde stanna upp och låta tankarna mogna ett tag. Han har mycket som ligger och gror, men just nu är hans fokus på dottern Matilda. Han ser fram emot att vara pappaledig, men medger att han inte kan låta bli att kolla vad Citypolarna har för sig. Om tiden tillåter kanske han loggar ut och hänger med på något kul.

Christian Altenius

Bor: Lägenhet vid slussen i Malmö.
Familj: Sambon Maria, 34 år, och dottern Matilda, som föddes i januari.
Ålder: 42 år.
Gör: Egen företagare och en av grundarna till sajten Citypolarna.
Intressen: Stort radiointresse, lyssnar på fjärran stationer på kortvågsradio, samhällsfrågor, djur och natur, främst fåglar, är amatörornitolog, vandrar mycket med familjen.
Läser: Faktaböcker om spioner, kalla kriget och livet bakom järnridån.
Lyssnar på: Mycket världsmusik. Efter studier i Québec lyssnar han gärna på fransk-kanadensisk musik. Favoriten är Isabelle Boulay.
Gör honom glad: ”Min dotters leende, snälla och glada människor. Snällhet är underskattat.”
Gör honom arg: Falskhet.
Gå till toppen