Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misstänkt mutbrott i Malmö

S-politikernas anhöriga fick jobb, en tjänsteman ska ha tagit emot pengar från företag. Satsningen mot arbetslöshet, JobbMalmö, har blivit ett polisärende.

JobbMalmös uppdrag är att ge Malmös mest utsatta en chans på arbetsmarknaden, genom att förmedla praktikplatser som kan omvandlas till riktiga jobb. Men under förra året reagerade flera medarbetare på misstänkta oegentligheter. Enskilda tjänstemän anklagades för att ha tagit emot pengar, bland annat för att förmedla praktikplatser till privata företag. Anhöriga till högt uppsatta politiker skulle, regelvidrigt, ha fått anställning på JobbMalmö.
Sydsvenskan begärde redan i slutet av februari ut handlingar för en kartläggning av JobbMalmö. Två dagar senare startade serviceförvaltningen, som har ansvar för JobbMalmö, en internutredning.
Vid lunchtid på torsdagen släpptes delar av utredningen, i ett pressmeddelande.
Av pressmeddelandet framgår att serviceförvaltningens ledning har utrett tre misstänkt "oregelrätta" anställningar och misstänkt mutbrott.
Vid 19-tiden på torsdagen, fick Sydsvenskan ta del av en delvis sekretessmarkerad utredning.
Här framgår att det finns misstankar om att en enskild tjänsteman på JobbMalmö har tagit emot "kontant ersättning för utfört arbete åt privata arbetsgivare". Förvaltningsledningen är förtegen kring misstankarna.
– Efter att vi studerat det ärendet tyckte vi att det var tillräckligt starkt och i enlighet med vår policy gjorde vi en polisanmälan, säger Mats Linderholm, ställföreträdande direktör på serviceförvaltningen.
När de gäller de tre "oregelrätta" anställningarna, har en utredning letts av serviceförvaltningens personalchef Glenn Willman.
Utredningen kommer fram till att reglerna inte har brutits uppsåtligt.
I två fall handlar det om nära anhöriga till politiska sekreterare som jobbar direkt under Malmös socialdemokratiska kommunalråd. Politikerna namnges inte i rapporten, men affärsområdeschef Ronny Hansson bekräftar för Sydsvenskan vilka det gäller.
En av dem är Patrik Kronholm (S), kommunalrådet Andreas Schönströms högra hand. Schönström är ansvarig för Malmö stads arbetsmarknadspolitik.
Själv säger Patrik Kronholm att han våren 2011 rådde sin sambo, som under lång tid varit sjukskriven och därför hamnat långt ifrån arbetsmarknaden, att ta kontakt med JobbMalmös högste chef, affärsområdeschefen Ronny Hansson.
– De bokade möte och jag följde med som stöd och satt utanför och väntade. Efter det mötet har jag överhuvud taget inte varit inblandad. Jag följde med för att hon mådde väldigt dåligt, säger Kronholm.
Varför det blev just högste chefen som tog emot sambon, kan Patrik Kronholm inte svara på.
– Det får han svara på.
Ronny Hansson har en delvis annan bild. Han säger att det var Patrik Kronholm som ringde upp.
– Det normala förfaringssättet är att det påverkar om någon kommer som politiker och vill hjälpa nära och kära. Men i detta fallet tycker jag det var solklart att det var en viktig arbetsmarknadsinsats att sätta igång, säger Ronny Hansson.
– Hon fick inte arbete direkt, utan praktik för att kunna komma igång efter längre tids frånvaro från arbetsmarknaden.
Till en början ska det ha handlat om arbetsträning på 25 procent i samarbete med Försäkringskassan. Efter en kortare tid övergick praktiken dock till en riktig deltidsanställning. Ett misstag, medger Ronny Hansson nu:
– Där gick det lite fort, hon skulle ha haft en åtgärdsanställning, istället för att bli anställd i personalstyrkan.
Nihad Pasalic har ett långt förflutet i Malmös S-topp. Han var politisk sekreterare till det tidigare skolkommunalrådet Agneta Eriksson (S). Politisk sekreterare är han fortfarande, i dag med arbetsplatser både i Socialdemokratins huvudkontor i Malmö, vid Folkets hus på Nobeltorget, och bland kommunalråden på Stadshusets sjunde våning. Nihad Pasalic har ansvar för kommunikation och för att bistå förtroendevalda politiker.
2010 fick Nihad Pasalics fru en anställning som arbetsmarknadssekreterare på JobbMalmö. Rekryteringen har "inte följt gängse rutiner i serviceförvaltningen och Malmö stad," konstateras i utredningen.
Nihad Pasalics fru hade inte rätt utbildningsbakgrund och tjänsten hon fick var inte utannonserad, enligt utredningen.
– Jag hoppas att det här inte stämmer. Jag hoppas att hon anställdes på rätt sätt, säger Nihad Pasalic.
Han gör, i samtal med Sydsvenskan, mycket tydligt att han inte på något sätt har blandat sig i rekryteringen.
– Har det begåtts misstag så måste det diskuteras med arbetsgivaren. Cheferna måste internt diskutera det här.
Den tredje oregelrätta anställningen gäller en kvinna som, när hon anställdes varken var arbetslös eller folkbokförd i Malmö.
Eftersom det strider mot Arbetsförmedlingens regler, fick Malmös skattebetalare stå för hela hennes lön.
Inte i något av ovanstående fall anses felen ha varit uppsåtliga, enligt Malmö stads utredning.
Den mutanklagade tjänstemannen jobbar kvar. Den enda aktiva åtgärd som vidtagits, är att kvinnan som varken var arbetslös eller bosatt i Malmö har förlorat jobbet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen