Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

Pilsnerfilm à la Kazakstan

Baikonur

Genre: Romantisk komedi. DirectedBy: Veit Helmer. Actors: Alexander Asochakov, Marie de Villepin, Sitora Farmonova, Erbulat Torguzakov. Country: Tyskland/Ryssland/Kazakstan. PublishYear: 2011.
Historien är en söt och ibland väl sockrad bagatell om några kazaker som lever av att sälja nerfallet rymdskrot i närheten av den ryska rymdbasen i Baikonur. En dag tappar emellertid basen bort franska rymdturisten Julie (Marie de Villepin) när hon ska landa, och hon hittas medvetslös i sin kapsel av den rymdtokige ynglingen Iskander, kallad ”Gagarin”. Likt Törnrosa väcks hon av hans kyss, men efter en kort kärlekssaga ramlar snart verkligheten över de båda igen.
Marie de Villepin som rymdturist i ”Baikonur”.Bild: Njutafilms
”Baikonur” saknar inte samhällskritiska ambitioner, fastän alla komplikationer löser sig under lättsam stämning i en allmängemytlig komedianda.
På många sätt är den faktiskt lik en gammaldags svensk pilsnerfilm, även om det kazakiska stäpplandskapet fångat i ett bildskönt foto förhöjer bioupplevelsen åtskilligt.
Gå till toppen