Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Växande missnöje mot Veronica Palm

Fler och fler socialdemokrater är missnöjda med hanteringen av Omar Mustafa.
Förklaringen till att han tvingades gå uppfattas inte som trovärdig.
– Det framstår mera som en efterhandskonstruktion, säger socialdemokraten och statsvetaren Ulf Bjereld.

Partisekreterare Carin Jämtin (S) har förtroende för Veronica Palm.Bild: BERTIL ENEVÅG ERICSON / SCANPIX
Enligt Veronica Palm, ordförande i Stockholms arbetarekommun och ledamot av partiets verkställande utskott (VU), fick Mustafa gå för att han inte tydligt nog tog avstånd från att ha bjudit in talare med extrema åsikter.
Men redan innan Mustafa tvingades bort bad han om ursäkt för detta, och både partiledaren Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin sade sig vara nöjda med detta i förra veckan. Omar Mustafa fick sitta kvar.
Men fyra dagar senare sade Palm att läget blivit ohållbar och uppmanade Mustafa att avgå. Förklaringen kom dock först fyra dagar senare, onsdagen den 17 april. Då hänvisades återigen till Mustafas inbjudningar av personer med ”förkastliga åsikter”.
– Det framstår mera som en efterhandskonstruktion med tanke på att man gick ut och accepterade Omar Mustafas tillrättaläggande i första skedet, säger Ulf Bjereld.
Lars-Olof Pettersson, ordförande för Socialdemokratiska småföretagarföreningen och medlem i Stockholms arbetarkommun, kräver i Svenska Dagbladet Palms avgång och Socialdemokrater på Södermalm vill ha svar på ett antal frågor.
”Vad har förändrats mellan det att du förde fram Omar Mustafa som kandidat till partistyrelsen och sex dagar senare uppmanade honom att lämna samma styrelse?”, är en av frågorna, enligt SvD.
– I de samtal vi hade fick inte vi tillräckligt tydliga svar. Därför var det för oss självklart att gå den vägen vi gick, säger Palm.
Jämtin säger att hon har förtroende för Palm. Om det har skadat partiet, återstår att se, säger Jämtin.
Bjereld anser att partiet redan skadats. En bild sätts av dålig ordning och reda, just det S inte behöver i kampen med Alliansen om regeringsduglighet.
Löfven fortsätter att ducka för frågorna, även efter torsdagens möte i VU – där affären diskuterades.
Bjereld kritiserar partiledarens tystnad:
– Den här frågan har inte visat några tecken på att dö, så det behövs ett tydliggörande från Stefan Löfvens sida.
Palm säger sig vara redo att be Omar Mustafa om ursäkt, när de ses härnäst.
– Är det så att han vill ha en ursäkt från mig och från oss så tar jag det med honom.
Gå till toppen