Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vill bygga sitt eget nät

Nu tar Höllvikenbor bredbandsproblemen i egna händer. De planerar att bygga ett lokalt nät och det kan ge Skanör-Falsterboborna en skjuts på vägen.

Under flera års tid har Vellinge kommun förhållit sig passiv när det gäller bredbandsutbyggnaden och förlitat sig på att marknadskrafterna skulle ordna så att kommuninvånarna fick tillgång till bredband. Men den strategin gick inte hem. Vellinge tillhör idag bottenskiktet bland Sveriges kommuner när det gäller bredbandstillgången. Blott 4 procent av Vellingehushållen har bredband med minst 50 Mbit/s brandbredd, vilket kan jämföras med riksnittet på 48 procent.
Vellinge kommun håller på att ta fram en strategi för att öka bredbandstillgången, men den ska inte innebära att kommunen subventionerar några bredbandsuppkopplingar. Ställda inför detta faktum och missnöjda med att kommunen tar så lång tid på sig, håller en grupp Ljunghusenbor sedan en tid tillbaka på att försöka få fiberbredband till det forna sommarstugeområdet. Tre företag har erbjudit sig att etablera ett nät. Villkoret är att minst 60 procent av de cirka 1 400 Ljunghusenhushållen tecknar för bredband och villafastigheterna betalar 11 795 kronor (efter Rot-avdrag) i installationsavgift innan deadline 24 april.
Jens K Ismunden är en av initiativtagarna i Ljunghusen.
– Jag har inget klart besked om antal. Det var knappt 300 sist jag kollade så borde vara över 300 idag, säger Ismunden.
Idén har nu spridit sig över kanalen. Rikard Omfors är initiativtagare till Höllviken bredband.
– Vi har mött störst intresse i västra Höllviken. Även i östra delen finns ett stort intresse men det är lite sämre i mitten, men det tror jag beror på att vi inte har hunnit marknadsföra oss där, säger Rickard Omfors.
Höllviken har fördelen att man kan dela upp orten i olika områden och bygga nätet i etapper om 500–1 000 hushåll.
– Vi har förhandlat med fyra olika operatörer och bestämt oss för en av dem. I fredags eftermiddag presenterade vi ett förslag för Höllvikenborna på vår hemsida, säger Rickard Omfors.
Rickard Omfors är kritisk till kommunens agerande i bredbandsfrågan.
– Jag vet att flera operatörer har hört av sig till kommunen och velat diskutera bredband men kommunen har inte ens svarat på deras förfrågningar, säger Omfors.
Även Skanör-Falsterbobor som vill ha bredband kan anmäla sig till Höllviken bredband och förhoppningen är att ett bredbandsinitiativ liknade de i Ljunghusen och Höllviken ska kunna genomomföras även i Skanör-Falsterbo.
Gå till toppen