Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läraren blev författare

Barn som rövas bort, barn som dödar eller blir mördade. Det är några teman i den brittiska författaren Anne Cassidys böcker. Hon skriver för unga för att hon har nära till sin inre tonåring. Idéerna får hon genom att läsa tidningar.

Författaren Anne Cassidy besökte Litteralund förra veckan. Något sus och dus i den skånska lärdomsstaden fanns det inte utrymme för. Mellan sina engagemang jobbade hon på sin kommande bok, en uppföljare till ”En andra chans” som kom för tio år sedan och handlade om en tioåring som dödar ett jämnårigt barn och vad som händer när straffet är avtjänat.
Inspirationen kom från två rättsfall i Storbritannien.
Anne Cassidys senaste roman på svenska, ”En mördares anteckningar: Tid att dö” är den första delen av fyra om tonåringarna Rose och Joshua vars föräldrar försvunnit under oklara omständigheter.
Redan tidigt i boken blir två tonåringar brutalt knivmördade.
– Mordgåtor blir bra historier. Jag är fascinerad av de mörka sidorna av livet. Mord är oförklarligt på ett sätt, men ändå händer det, också bland tonåringar.
Att skriva klassiska pusseldeckare intresserar henne inte. Det viktiga är karaktörernas inre resa, vad som händer med en människa som har begått ett svårt brott.
– Jag tror att det är viktigt att försöka förstå varför saker händer och hur människor påverkas av det. Jag vill att karaktärerna i mina böcker ska känna saker, annars blir de bara som seriefigurer. Om man har gjort något riktigt hemskt, som att mörda, kan man verkligen komma över det och gå vidare? Kan omgivningen göra det? Jag tror inte det, hur mycket man än kan förstå en handling. Att ha mördat gör dig annorlunda. Det fascinerar mig.
Klassperspektivet är ett tema som går igen i Anne Cassidys böcker.
– Jag tror att alla föds som ett tomt ark papper. Man blir den man är genom sina erfarenheter. Det gör skillnad att växa upp i ett kärleksfullt och anständigt hem.
Anne Cassidys egen uppväxt präglades av tiden i en klosterskola i London. När hon började där tvingades hon arbeta bort sin dialekt som ansågs simpel.
– Jag reagerade starkt blev stökig. Det var inte en bra tid. Jag lämnade skolan så fort jag kunde. Mina tonår var mycket rebelliska. Jag kände att jag inte passade in någonstans. Jag har fortfarande starka minnen av det. Jag tror att det är därför jag har kunnat skriva bok efter bok om tonåringar.
Det finns delar av Anne Cassidy själv hos sjuttonåriga Rose, en av de två huvudpersonerna i den nya serien.
– Jag led också av Roses tafatthet och svårigheter att få vänner. Jag var enda barnet och behövde mina vänner, men de behövde sällan mig på samma sätt. Mitt hjärta krossades många gånger i skolan.
Anne Cassidy menar att det egentligen inte skiljer så mycket mellan dagens tonåringar och de som var unga i slutet av 1960-talet.
– Kläderna är annorlunda och mobiltelefonerna har tillkommit, men känslorna är desamma.
Anne Cassidy slutade skolan som sjuttonåring och började jobba. Senare utbildade hon sig till lärare. Det var de trista böcker som hennes elever läste som inspirerade henne till att börja skriva. Och hennes egen kärlek till böcker.
– Jag älskar att läsa deckare själv. Den genren är perfekt för tonåringar som behöver bra berättelser. De får visserligen arbeta en del för att komma in i mina böcker, men jag tycker att det är väldigt viktigt att inte underskatta tonåringar om man vill fånga deras intresse.
Som tonåring läste Anne Cassidy inte särskilt mycket av den enkla anledningen att det inte fanns några ungdomsböcker.
– Det fanns barnböcker och så fanns det klassiker. Jag började läsa när jag hittade Ian Flemings böcker om James Bond.

Anne Cassidy

Född: 1952 i London.
Bor: Essex, England.
Familj: Make och son.
Böcker i urval: ”Oskyldiga?, Glöm mig inte”, ”Besatt”, ”En mördares anteckningar: Tid att dö” där andra delen av fyra, ”Vid din sida” kommer lagom till sommarlovet.
Några deckarfavoriter: Ian Rankin, Patricia Highsmith, Lawrence Block, Gillian Flynn.
Gå till toppen