Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Övning ingår i ryskt mönster

Ryssland uppträder med ny aggressivitet mot sina grannländer.
Den skenattack som ryska bombplan genomförde mot Sverige i påskhelgen är en del av det mönstret.

Under natten till långfredagen genomförde Ryssland en stor militärmanöver i trakterna kring Sankt Petersburg.
Två bombflygplan av typen Tupolev-22M3 tog då sikte på ett angreppsmål i Sydsverige och ett i Storstockholm. Men innan de nådde in i svenskt luftrum vände de helt om och flög tillbaka mot Ryssland, hela tiden eskorterade av fyra jaktplan.
Det svenska flygvapnet följde skenattacken på radarskärmar. Inga Gripenplan i hela Sverige fanns startklara. Men två danska F16-plan, tillfälligt utlånade till Litauen, skuggade ryssarna in i Finska viken.
Enligt Tor Bukkvoll, Rysslandsexpert på det norska försvarets forskningsinstitut FFI i Oslo, visar övningen att Ryssland behandlar Sverige på samma sätt som övriga grannländer.
– De ryska generalerna signalerar att Ryssland är tillbaka, inte på gammal sovjetisk styrkenivå, men de visar att de förfogar över en fungerande militär makt, säger Tor Bukkvoll.
På 1980-talet genomförde sovjetiska flyg- och marinstyrkor stora landstigningsmanövrer som tog sikte på Sverige, men där tusentals soldater klev i land längs den baltiska kusten.
Efter Sovjetunionens fall 1990 upphörde sådana övningar, men sedan 2008 har det ryska flygvapnet genomfört fingerade bombattacker mot Storbritannien, Norge, Japan och USA. Nu har det för första gången blivit känt att Ryssland gjort en liknande manöver mot Sverige.
– Det här är en ren träningssak för ryssarna. När de fått mer pengar och kan öka träningsdoserna återupptar de övningsmönstren från kalla kriget, säger Tor Bukkvoll.
Vid flera tillfällen har ryska bombplan simulerat bombangrepp mot flygplatsen i norska Bodö. Ryska flyg- och örlogsstyrkor har genomfört övningar bland norska oljeriggar. Ryskt flyg har också visat sig i Arktis, alldeles i närheten av USA:s flygbaser på Grönland.
Ryska bombplan har övat angrepp med kärnvapen mot Storbritannien, bland annat mot Leeds och skotska örlogsbaser. I somras genomförde ryssarna ett krigsspel som inkluderade en attack med kryssningsmissiler mot amerikanska radaranläggningar i Alaska. I vinter har Ryssland simulerat ett angrepp mot en radarstation i Japan.
Enligt Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Folkpartiet, bör Sverige nu framföra en diplomatisk protest till Ryssland.
– Sverige måste uttrycka sitt kraftfulla ogillande, säger han.
Kravet tillbakavisas dock av utrikesminister Carl Bildt (M) och försvarsminister Karin Enström (M).
– Vi reagerar inte på allting. Det ska man inte göra, sade Bildt i ett uttalande som senare upprepades av försvarets insatschef Anders Silwer.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen