Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Stillsamt hörn ungas himmelrike

En rejäl upprustning av lekparken och idrottsplatsen.
En säkrare gångväg för barnen. Och en längre sträcka med begränsning till 30 kilometer i timmen utanför förskolan.
Så ser de mest akuta uppgifterna ut för byalaget i Kungshult, en av Eslövs minsta byar med cirka 350 invånare.

När Sydsvenskan en kulen dag hälsar på har några medlemmar i byalaget just kommit hem från jobbet.
En nyckelperson är Elna Hallin. Hon och maken flyttade till huset på Gamla vägen för tio år sedan.
Redan då försökte de förgäves väcka liv i ett byalag. Men för två år sedan lyckades de.
– De som flyttade in i nybebyggelsen i början av 70-talet börjar nu flytta ut, säger Elna Hallin. Det betyder att fler unga barnfamiljer flyttar in.
– Och det var väl egentligen förskolan som blev byalagets första viktiga fråga.
Eftersom det sedan 200 år finns en skola i Östra Strö fem kilometer söder om Kungshult, tyckte föräldrarna att det var bättre att starta en förskola där.
– Då kan våra barn vistas i samma miljö till och med fjärde klass, flikar Linda Nilsson Signér in. Efter den privata förskolan vi startade går barnen direkt över till första klass i den kommunala skolan.
Elna Hallin ,som har tio minuter in till arbetet i Eslöv, var byalagets ordförande fram till det senaste årsmötet i mars då Joakim Jönsson, som jobbar i Malmö, tog över klubban.
– Vi flyttade hit 2008 och trivs fantastiskt bra, säger han. Här är vi nära naturen samtidigt som det är lätt att pendla till jobbet. Jag tar bilen in till Eslöv och därifrån tåget till Malmö.
– Att man kan släppa ut sina barn här utan att hela tiden vara rädd känns också som en frihet.
Joakim Jönsson berättar hur en amerikansk bekant på besök trodde att hon hade hamnat mitt i en saga.
– På vägen ner mot Östra Strö och Skarhult ser man ju hela tiden hjort, vildsvin och andra djur, ler han.
– Men när så plötsligt även Skarhults slott dök upp tyckte hon att det var som i en saga.
För att stärka det unga byalaget satsar Joakim Jönsson liksom företrädaren hellre på aktiviteter än på byråkratiska möten.
När vi börjar prata om byns historia berättar trion att Evangeliska Fosterlands Stiftelsens kapell fortfarande används av byns förre handlare Per Alfons Jönsson, 92.
Han och hustrun tog över lanthandeln i Kungshult 1944 och drev den i över fyrtio år.
– Jag flyttade till Eslöv 1989 efter att ha sålt affären året före, berättar Per Alfons Jönsson. Numera kör jag hit åtminstone någon gång i veckan för att titta till kapellet.
– Och varannan söndag har vi fortfarande gudstjänst här. Vi är inte längre så många och någon barnverksamhet har vi tyvärr inte idag.
– Men valborg ska vi som vanligt fira med en liten brasa. Frälsningsarmen i Limhamn kommer hit och svarar för musiken.
Hur fungerade den sista tiden som handlare för dig? Fanns det några kunder kvar?
– Hur bra som helst, svarar Per Alfons Jönsson. Mina kunder var samtidigt mina vänner. De veckohandlade hos mig trots att de jobbade i Eslöv eller Lund.
– Och ibland hände det att någon ville handla på kredit. Det var inga problem. Jag har alltid upplevt människorna här i Kungshult som rejäla och jag blev aldrig lurad.

1912 hölls OS i byn

1897 invigdes Eslöv–Hörby Järnvägar av bolaget Östra Skånes Järnvägar. Kungshults station låg 8 kilometer från Eslöv och 16 kilometer från Hörby.
1944 övertog SJ banan och 1967 lades trafiken ner. Delar av nuvarande väg 17 mellan Eslöv och Fogdarp följer den gamla banvallen.
Under Olympiska spelen 1912 arrangerades tävlingar i hästhoppning i Kungshult.
Byns lokala fotbollslag är numera sammanslaget med Snogeröd. 1976 nådde Kungshult IK sin bästa placering genom att bli sjua i division ett södra.
Kungshult har tillhört Östra Strö socken och landskommun. Från 1952, då storkommunreformen trädde i kraft, ingick Kungshult i Skarhults storkommun.
Från 1971 ingår Kungshult i Eslövs kommun.
Källa: Eslövs kommun
Gå till toppen