Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svajig afton med Ljungström

Konsert Pop
Palladium i Malmö 21.4.
Olle Ljungström

Olle LjungströmBild: ARKIV: JANERIK HENRIKSSON
En knapp timme in i konserten sammanfattar Olle Ljungström läget ganska bra.
"Det känns som att vi repar", säger han med ett skratt och publiken fnissar med honom.
Men frågan är hur roligt det är att höra en erfaren artist tappa bort textrader trots att han har låttexterna på ett notställ framför sig, att märka hur det gång på gång blir kompbandets uppgift att hålla ihop spelningen.
Att den 51-årige sångaren har en del hälsoproblem är ingen hemlighet och efter hans medverkan i "Så mycket bättre" är det kanske ändå snarare livsödet än popartisten Olle Ljungström som drar folk till konserterna. Utan TV4-succén hade inte heller arrangörerna kunnat ta ut ett biljettpris på närmare 500 kronor.
Men trots viss bristande fokusering – och trots att den ibland anonyma gitarrpopen har gubbrockstendenser som 90-talets Olle Ljungström helt säkert sagt något sarkastiskt om – finns också tillfällen då melodierna och de fyndiga formuleringarna träffar rätt. "En förgiftad man" har värme och svärta i smart avvägda delar. Och gitarrerna och körerna i "Norrländska präriens gudinna", sist före extranumren, får Ljungström att till synes slappna av och njuta av situationen.
Mer spänt är det i "Jag och min far", om hur han begravt sin pappa vid ett pilträd. Han säger att han framför sången för sin bror som tydligen är på plats i lokalen, och man känner samtidigt att han är angelägen om att ta tillbaka låten från Magnus Uggla som fått en stor hit med den efter det där TV4-programmet.
För en stund svajar allt till, av övertändning eller nervositet, men på något sätt håller Ljungström ihop det och i sin nya countrybluesversion blir låten en gripande påminnelse om livets förgänglighet, om hur tiden obönhörligen tickar iväg för oss alla.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen