Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Vi reagerar inte på allting”

Utrikesminister Carl Bildt (M) tar inte särskilt allvarligt på den ryska övningen när Gotska Sandön.

Utrikesminister Carl Bildt (M).Bild: Arkivfoto: Lars Brundin
– En viss upphetsning om detta har jag noterat. Under 20 år har vi inte haft nåt överhuvudtaget, men under de senaste två–tre åren har de varit ute och flugit över Östersjön då och då. Det är rätt sällan förekommande, säger Bildt i samband med sin ankomst till EU:s utrikesministermöte i Luxemburg.
Att flygvapnet inte agerade mot de ryska planen ser han inte som uppseendeväckande.
– Vi reagerar inte på allting. Vi är inte uppe på allting. Det ska man inte göra. Flygvapnet går upp när det finns speciella skäl att gå upp, säger Bildt som inte planerar att ta upp händelsen med Ryssland.
Cecilia Widegren (M), vice ordförande i försvarsutskottet, säger att det sedan ett par år tillbaka tillhör normalbilden att Ryssland genomför övningsverksamheter utanför sitt lands gränser.
– Riksdagens beslut är ju att Försvarsmakten ska upprätthålla nationell incidentberedskap och varför de inte haft bemanning den aktuella natten, den frågan ställer jag också så klart till Försvarsmakten, kommenterar hon uppgiften om att det på den svenska sidan under långfredagens natt inte fanns några plan redo i så kallad incidentberedskap.
– Vi har jobbat med analys av vårt närområde sedan i höstas och själv har jag varit på plats i Ryssland tre gånger de senaste fem månaderna för att med egna ögon på plats samtala med allt från soldater och officerare till utrikesministrar och oppositionella i samhället för att försöka få en helhetsbild av den modernisering som genomförs av de militära planerna, och vad de kan innebära för oss.
– Det sker ju nu en modernisering från en väldigt låg nivå och det är ju viktigt att försvarsutskottet, regering och riksdag följer det i sin helhet så klart, fortsätter hon.
Gå till toppen