Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bottenbetyg för de skånska vårdpolitikerna

Sjukvårdspolitikerna i Skåne får bottenbetyg i en ny opinionsundersökning. Två av tre skåningar uppger att de har mycket eller ganska lågt förtroende för sina politiker.
– Det är väldigt dåliga siffror, säger statsvetaren och Lundadocenten Anders Sannerstedt.

Och han konstaterar att det varit en hel del turbulens kring den skånska sjukvården med bland annat flytt av specialiteter och personal som sagt upp sig vid barnintensiven i Lund.
– Förtroendet för sjukvårdspersonal brukar vara högt och generellt brukar det vara lågt för politiker, säger han. Men för de skånska sjukvårdspolitikerna är siffrorna dåliga.
Carl Johan Sonesson, hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande (M), blir bekymrad när han tar del av siffrorna:
– Det är mycket dåliga siffror, konstaterar han. Och vi får fundera på vad skåningarna tycker brister hos oss. Vi kan inte sätta oss med armarna i kors och säga att ”så här är det”.
Rikard Larsson, gruppledare för Region Skånes socialdemokrater, säger att förtroendesiffrorna är oroväckande. Han passar också på att ge en känga åt Miljöpartiet och de borgerliga partierna i femklövern.
– Jag har full förståelse för att folk tappar tilltron till politiker när de ser hur nonchalant majoriteten agerar mot både sjukvårdspersonal och patienter, säger han. Och då dras även oppositionen ner av betyget.
Det är tidningen Metro som låtit undersökningsföretaget Yougov ta tempen på den skånska opinionen. Företaget genomför webbaserade undersökningar och har en panel förrekryterade kvinnor och män som är arton år eller äldre.
I det här fallet har frågorna ställts till omkring 2 000 personer varav 1 009 har svarat. Det är en svarsfrekvens som anses normal idag.
Utöver förtroendesiffrorna reagerar statsvetaren Anders Sannerstedt på att Socialdemokraterna går starkt i Skåne och att detta i än högre grad gäller för Sverigedemokraterna, SD.
I senaste Sifomätningen skulle 8 procent rösta på SD om det var riksdagsval. När Yougov ber skåningarna visa sina sympatier blir partiets riksdagssiffra dubbelt så stor, 17 procent. I fjor vid samma tid sa sig 14 procent stödja SD.
– Skillnaden beror på den långa tradition som finns i Skåne med partier som står vid sidan av etablissemanget, säger Lars-Johan Hallgren, SD:s gruppledare i Region Skåne.
Partiet ska också ha gynnats av att det de senaste två tre åren, enligt Hallgrens mening, blivit tillåtet att debattera invandring och problem med den.
Enligt opinionsundersökningen är sjukvården den viktigaste politiska frågan idag. Är det någonting ni kan?
– Vi har fler ledamöter och anställda än under förra mandatperioden och har aldrig varit så aktiva och drivande, säger Lars-Johan Hallgren.
Jämfört med valresultatet i regionvalet har femklövern tappat stort, från 55 till 44 procent av rösterna. Centerpartiet och Kristdemokraterna lockar vardera bara 2 procent av väljarna.
Anders Sannerstedt varnar dock för att för att dra för stora växlar på opinionsmätningen.
– De som har det politiska ansvaret brukar ligga dåligt till mellan valen, säger han. Regeringen Reinfeldt ansågs ju rökt inför valet 2010.
Gå till toppen