Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ja till franskt homoäktenskap

Efter sex månaders uppslitande kamp klubbade Frankrikes Nationalförsamling igenom rätten till homoäktenskap. Ett historiskt beslut.

Med 331 röster mot 225 röstade Frankrikes Nationalförsamling igenom lagen om "äktenskap för alla". Beslutet möttes av applåder, men in i det sista var debatten upprörd.
– Ut med demokratins fiender, ropade talmannen, när en motståndare till lagen försökte störa omröstningen från läktaren.
I samma paket ingår rätten för alla gifta par att adoptera varandras barn. Lagen väntas trygga situationen för tiotusentals franska barn som växer upp med två föräldrar av samma kön.
Runt tvåhundratusen fransmän lever idag tillsammans med en partner av samma kön. De, liksom övriga medborgare, ges nu rätten till "skilsmässa åt alla" - som ett av otaliga demonstrationsplakat med viss humor efterlyste.
– Det är en generös lagtext som ger fullvärdigt medborgarskap till alla, sa justitieminister Christian Toubira i parlamentets talarstol igår.
Stärkt av opinionsundersökningar, som visade att en majoritet av fransmännen var positiva till äktenskap, trodde president François Hollande att det skulle bli lätt att driva igenom lagen.
Det blev tvärtom. Gårdagens omröstning fick tidigareläggas. De dagliga demonstrationerna, våldsamheterna och kritiken mot presidentens ledarskap gjorde alla andra utspel blev ohörbara.
– Ni har inte lyssnat på folket! Så fort lagen är röstad så kommer vi att lägga in en anmälan till konstitutionsdomstolen, sa den konservativa parlamentarikerna Philippe Gosselin igår.
De flesta bedömare anser att möjligheten är minimal att lagen stoppas där. Inför mors dag i slutet av maj kommer i så fall lagen att bli verklighet med ett dekret från presidenten.
Men den nya ultrahöger som har vaknat till liv under ett halvår av demonstrationer har förvånat de flesta i Frankrike. Både den mest konservativa flanken i det förra regeringspartiet UMP liksom den högerextrema Front National har blivit akterseglade.
Somliga liknar den nya rörelsen "Demonstration åt alla" vid en fransk Tea Party-rörelse. Med humor och politisk fingertoppskänsla har rörelsen gjort allt för att undvika etiketter som homofober eller ultrakatoliker. Själva pratar de om "hållbar mänsklighet" eller "poletik" eller en "fransk vår".
När Frankrikes väljare nästa år röstar fram nya borgmästare (som också gifter medborgare) tänker den nya ultrahögern lägga hela sin tyngd i politiken.
– Om ingen av de vanliga politikerna lyssnar på oss ställer vi upp med egna kandidater, sa rörelsens frontfigur, komikern Virginie Tellenne, som går under artistnamnet Frigide Barjot.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen