Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kaffe bra mot bröstcancer

En studie visar att ett par koppar kaffe om dagen kan minska risken för tidiga återfall hos kvinnor som får tamoxifen mot bröstcancer.

Varje svensk dricker i genomsnitt tre till fyra koppar kaffe om dagen. Det är bland den högsta konsumtionen i världen.
Nu visar en studie i Lund att kvinnor som har insjuknat i bröstcancer troligen har nytta av att dricka kaffe åren efter tumöroperationen.
Forskarna studerade drygt sexhundra kvinnor som under åren 2002–2008 blev opererade för bröstcancer på sjukhuset i Lund. De flesta fick tamoxifen, en standardbehandling som ges till många bröstcancerpatienter efter operationen.
– Vi följde dem i genomsnitt fem år. I denna första studie pekade våra data på att tamoxifenbehandlade patienter som drack minst två koppar kaffe om dagen hade minskad risk för återfall eller ny bröstcancer i andra bröstet, säger Helena Jernström.
Hon är docent i onkologi vid Lunds universitet och har gjort studien tillsammans med doktoranden Maria Simonsson samt kirurger och onkologer.
Läkemedel med substansen tamoxifen blockerar receptorer för det kvinnliga könshormonet östrogen och minskar på så vis risken för nya tumörer i kroppen.
Enligt Lundastudien fungerade medicinen bättre tillsammans med kaffe – en dryck som naturligt innehåller bland annat koffein, som kan motverka tumörer, men även växtöstrogener som skulle kunna stimulera östrogenreceptorn.
Hur kaffet påverkade behandlingen är oklart, enligt Helena Jernström.
– Det här är en observationsstudie och det kan finnas faktorer som tillsammans med kaffet ger en förbättrad effekt av tamoxifenbehandlingen. Vi vill gärna veta mer om hur vanliga livsstilsfaktorer samverkar med de olika behandlingar vi ger mot bröstcancer.
Hon hoppas att andra studier kan bekräfta Lundafynden. Hur mycket kaffe som vore lämpligt att dricka vågar forskarna inte uttala sig om.
– Eftersom det är en första studie kan vi inte rekommendera en speciell mängd ännu.
 

Tror du kaffe är bra för hälsan? Kommentera!

Så gjordes studien

Studien vid Lunds universitet visade att i gruppen bröstcancerpatienter som tog läkemedel med tamoxifen och drack två eller fler koppar kaffe dagligen var risken för återfall halverad under de första fem åren. De jämfördes med patienter som tog samma läkemedel men som drack mindre eller inget kaffe alls under uppföljningstiden.
Om kaffe påverkar andra bröstcancerbehandlingar behöver studeras vidare.
Artikeln "Coffee prevents early events in tamoxifen-treated breast cancer patients and modulates hormone receptor status" publiceras i tidskriften Cancer Causes & Control.
Gå till toppen