Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kaffe bra mot bröstcancer

En studie visar att ett par koppar kaffe om dagen kan minska risken för tidiga återfall hos kvinnor som får tamoxifen mot bröstcancer.

Varje svensk dricker i genomsnitt tre till fyra koppar kaffe om dagen. Det är bland den högsta konsumtionen i världen.
Nu visar en studie i Lund att kvinnor som har insjuknat i bröstcancer troligen har nytta av att dricka kaffe åren efter tumöroperationen.
Forskarna studerade drygt sexhundra kvinnor som under åren 2002–2008 blev opererade för bröstcancer på sjukhuset i Lund. De flesta fick tamoxifen, en standardbehandling som ges till många bröstcancerpatienter efter operationen.
– Vi följde dem i genomsnitt fem år. I denna första studie pekade våra data på att tamoxifenbehandlade patienter som drack minst två koppar kaffe om dagen hade minskad risk för återfall eller ny bröstcancer i andra bröstet, säger Helena Jernström.
Hon är docent i onkologi vid Lunds universitet och har gjort studien tillsammans med doktoranden Maria Simonsson samt kirurger och onkologer.
Läkemedel med substansen tamoxifen blockerar receptorer för det kvinnliga könshormonet östrogen och minskar på så vis risken för nya tumörer i kroppen.
Enligt Lundastudien fungerade medicinen bättre tillsammans med kaffe – en dryck som naturligt innehåller bland annat koffein, som kan motverka tumörer, men även växtöstrogener som skulle kunna stimulera östrogenreceptorn.
Hur kaffet påverkade behandlingen är oklart, enligt Helena Jernström.
– Det här är en observationsstudie och det kan finnas faktorer som tillsammans med kaffet ger en förbättrad effekt av tamoxifenbehandlingen. Vi vill gärna veta mer om hur vanliga livsstilsfaktorer samverkar med de olika behandlingar vi ger mot bröstcancer.
Hon hoppas att andra studier kan bekräfta Lundafynden. Hur mycket kaffe som vore lämpligt att dricka vågar forskarna inte uttala sig om.
– Eftersom det är en första studie kan vi inte rekommendera en speciell mängd ännu.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen