Ekonomi

Spotifys grundare uppmanas förklara skatteflykt till Cypern

Spotifygrundaren Martin Lorentzon, som nyligen valdes in i Telia Soneras styrelse, har undvikit att betala tiotals miljoner i skatt med hjälp av ett brevlådeföretag i Cypern. Regeringen uppmanar nu Lorentzon att förklara sig.

Martin Lorentzon bildade Cypernbolaget Rosello 2005, i samband med att han skulle sälja sina aktier i företaget Tradedoubler. Genom att låta det bolaget äga aktierna undviker han att betala drygt 60 miljoner kronor i skatt till svenska staten, uppger Ekot.
I dag har han enligt Ekot sin andel i Spotify och 230 000 aktier i Telia Sonera i Rosello.
– Det är nu viktigt att Martin Lorentzon bringar klarhet i de uppgifter som kommit fram. Den här typen av diskussion är inte bra, framförallt inte för bolaget, säger Erik Thedéen, statssekreterare hos finansmarknadsminister Peter Norman (M).
Telia Sonera skulle efter de kritiserade affärerna i Uzbekistan få en omstart med en ny styrelse och större fokus på etik.
Valberedningens ordförande Kristina Ekengren säger att Martin Lorentzons Cypernbolag inte var någon hemlighet.
– Vi gjorde en samlad bedömning, dels av kompetenserna i styrelsen, dels av Martin Lorentzon som person. I det fanns det något som var negativt, men det var ändå övervägande positivt, säger hon.
Hon beskriver honom som en person med unika egenskaper. Men att han undviker skatt i Sverige är ”inte oproblematiskt”, tillägger hon.
Erik Thedéen tycker att frågan om huruvida Martin Lorentzon kan sitta kvar i styrelsen är hypotetisk i nuläget.
Telia Soneras ordförande Marie Ehrling har fortsatt förtroende för Martin Lorentzon.
– Givetvis tar en sådan här historia bort fokus från andra viktiga frågor som vi har att lösa, men jag räknar med att det ska gå bra, säger hon till DN.
Gå till toppen