Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Världsmästaren i boxning tar i med hårdhandskarna

Världens bästa damboxare laddar för fullt inför den 14 juni. Då hoppas Frida Wallberg fira dubbelt – ett lyckosamt försvar av VM-titeln, och 30-årsdagen i efterskott.

”Sedan jag var liten har jag alltid velat bli bäst i världen”, säger Frida Wallberg, som i juni försvarar sin världsmästartitel för tredje gången.Bild: JESSICA GOW / SCANPIX
Födelsedagen infaller visserligen den 28 april. Men före titelmatchen är det skötsamhet som gäller för Frida Wallberg – bra mat, träning, vila och alkoholförbud.
Sedan det blev klart att hon skulle möta australiska Diana Prazak på kampsportsgalan Golden ring har hon tränat järnet, varannan vecka fysträning med pojkvännen Robert i Göteborg, varannan vecka boxning med tränaren William Nguesseu i Stockholm.
Frida Wallberg boxas som en kille, brukar det sägas, och det tar hon som en komplimang. Kvinnliga boxare betraktas ofta som mindre rörliga och matar på med slag mot huvudet i stället för att jobba med kroppsslag. Fridas explosiva stil har gett henne en proffskarriär och gjort henne till världsmästare i lättviktsboxning.
Frida Wallberg växte upp i Åtvidaberg, med föräldrar som tyckte att det var roligt med djur. På gården fanns hästar, hundar, grisar och höns, mest för nöjes skull. Dessutom hade de en granne som var boxningstränare och som tyckte att Wallbergs busiga dotter kunde behöva slå av sig lite i träningslokalen. Frida hängde med på ett pass och sedan var hon fast, elva år gammal.
Är din familj förvånad över att du blev landets främsta damboxare?
– Ja, det är de. Men de har alltid tyckt att jag har varit lite speciell och gått mina egna vägar. Och att jag är väldigt envis och tjurig. När jag väl bestämmer mig för något, då blir det oftast så.
Hon beskriver sig själv som en lugn och tålmodig person, folk brukar bli förvånade när de träffar henne. Dessutom har hon ett starkt socialt patos och känner ansvar för dem som är utsatta. I skolan tog hon parti för de mobbade och var gärna med dem som var lite ensamma och utanför på rasterna.
Numera arbetar hon deltid som stödperson för pojkar mellan tolv och femton år på ett ungdomshem. Inte för att hon måste, som proffs har hon redan en inkomst.
– Det här är någonting jag gör för att jag älskar att hjälpa människor och det känns bra att göra något annat vid sidan av träningen.
I framtiden drömmer hon om att starta ett behandlingshem för ungdomar. Men först vill hon ta boxningen så långt hon kan. Hon hoppas kunna fortsätta i ytterligare fem år, förutsatt att hon slipper skador. De inflammerade hälsenorna som tvingade henne att hoppa av förra årets titelmatch har läkt, och hon verkar helt klart taggad att försvara sitt WBC-bälte.
Dessutom står ytterligare två titlar på spel, hon kan lägga boxningsorganisationerna WBAN:s och WIBA:s bälten till sin meritlista om allt går väl.
I publiken kommer 6-åriga dottern Nellie att sitta tillsammans med mormor och morfar. Det blir hennes första match, men hon älskar att följa med sin mamma på träningspassen, och brukar heja på henne under sparringen. Det är en sportig liten tjej som spelar tennis tre gånger i veckan.
– Hon säger ofta att ”mamma, jag ska bli lika bra som du”, och menar att hon ska bli bäst i världen på tennis. Hon är jättestolt över mig.

Frida Wallberg

Gör: Sveriges genom tiderna bästa damboxare.
Bor: Göteborg.
Familj: Pojkvän och dottern Nellie, 6 år.
Aktuell: Fyller 30 år den 28 april.
Firar: ”Med en stor fest, men det får bli efter min match. Innan dess är det bara träning, bra mat och inte en droppe alkohol som gäller.”
Om att fylla 30: ”Det är en väldigt bra ålder. Boxningsmäs sigt har jag bara blivit bättre ju äldre jag har blivit.”
Så rensar jag tankarna: ”Åker hem till min stuga i Åtvidaberg, som ligger precis vid sjön. Jag slappnar av i naturen.”
Tre boxare: ”Lucia Rijker, jätteduktig tjej som boxas som en kille och har bra stil, hon använder sig av alla vapen. Mikkel Kessler imponerade mycket på mig i början av min karriär. Mike Tysons vridningar är bra, jag gillar hans boxning.”
Gå till toppen