Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Danskt avdrag ger skånska jobb

Ett ny skatteuppgörelse i Danmark öppnar för hantverkarjobb i Skåne.

Skånsk bostad – attraktivt för danskar.Bild: Foto: Sydsvenskans arkiv
Det svenska Rot-avdraget på 50 000 kronor ger danskarna ingen ro. I helgen enades därför ett antal partier om att skapa en dansk motsvarighet. 
Resultatet blev att danskar kan dra av uppåt 15 000 danska kronor (motsvarar ungefär 18 000 svenska kronor) för arbetskostnader för att hålla egna  bostaden i skick.
För Skånes del kan detta bli intressant: 12 000 danskar har stuga i Sverige, varav många i landets södra del. Och eftersom danskarna får utnyttja avdraget även i Sverige, kan det betyda jobb för skånska hantverkare.
– 12 000 gånger 15 000 danska kronor är rätt mycket pengar som kan tillföras den svenska arbetsmarknaden, säger Johan Sterndal, direktör för branschorganisationen Hantverkarna, till Politiken.
Föreningen Danske Torpare samlar danskar med fritidshus i Sverige och där vet man ännu inte hur stort intresset är. Men det finns en uppdämd frustration över att medlemmarna inte kunnat utnyttja det svenska avdraget.
Föreningens sekreterare bedömer att många danska stugägare nu kan vara intresserade av att förbättra sina avlopp.
Gå till toppen