Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Försvarspolitiker överraskade av dålig beredskap

Försvarsminister Karin Enström (M) påstod att Sverige har beredskap ”dygnet runt”.
Politikerna i försvarsutskottet trodde att det betydde startklara Jas Gripen. De hade fel.

Riksdagens försvarsutskott beslutade i går att kalla till sig högsta militärledningen för att förklara hur Sveriges incidentberedskap egentligen fungerar.
Det har de folkvalda försvarsexperterna nämligen inte haft en aning om.
På långfredagen den 29 mars utförde sex ryska stridsflygplan en skenattack mot Sverige – utan att det fanns ett enda svenskt Jas Gripen som kunde skickas upp att möta dem.
Den dåliga beredskapen kom som en överraskning för landets ledande försvarspolitiker.
– Det är anmärkningsvärt att vi inte kunde möta upp med Jas Gripen när man övar med ryskt bombflyg mot Sverige och dessutom har jaktplan med i bilden. Vi vill ha en förklaring, sade försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) efter mötet.
Peter Rådberg (MP), Torbjörn Björklund (V), men även de borgerliga ledamöterna i utskottet gav uttryck för samma förvåning.
En orsak kan vara den bild som försvarsminister Karin Enström gav i ett tal vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen den 15 januari. Då bedyrade hon att den svenska säkerhetspolitiken, krisberedskapen och försvarspolitiken ”syftar till att hela tiden, dygnet runt, vara förberedd på att det oförutsägbara kan inträffa”.
– Jag utgick från att det fanns bemanning 24 timmar om dygnet, sade Peter Rådberg i går.
Folkpartiets Allan Widman verkar ha varit den enda i utskottet, förutom Moderaternas representanter, som insett att så inte var fallet.
Men det berodde framförallt på att han lusläst en debattartikel som förre ÖB Bengt Gustafsson skrev på Newsmill i januari. Som Sydsvenskan berättade i går avslöjade Gustafsson då i praktiken en försvarshemlighet: ”Vi kan inte ens med vår starkaste försvarsgren flygvapnet … under veckans alla dagar upprätthålla 24 timmars omedelbar beredskap med en rote flygplan” (två flygplan).
Efter avslöjandet om den ryska skenattacken berättade försvarets insatschef Anders Silwer på en pressträff i måndags att man i förväg känt till den stora ryska militärövningen som pågick på andra sidan Östersjön.
Trots det togs inget beslut om att sätta piloter och flygplan i omedelbar beredskap.
Såväl Danmark som Norge har stridsflyg i akut beredskap 24 timmar om dygnet; vid incidenten i påskhelgen gick två danska F16-plan upp och följde de sex ryska planen som satt kurs mot Sverige.
Folkpartiet har nu förnyat sina krav på mer pengar till försvaret – och ett svenskt medlemskap i Nato.
Gå till toppen