Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

HBTQ-klubb för alla

Mycket för alla, från många. Så kan man sammanfatta Lunds satsning under Eurovisionveckan. Stadens första HBTQ-klubb öppen för alla blir veckans stora final.

Kulturchefen Torsten Schenlaer.Bild: Arkiv: Åsa Sjöström
Ett nätverk av olika föreningar, privata initiativ, Svenska kyrkan och kommunen har skapat ett program med nästan 40 evenemang. Det börjar söndagen den 12 maj och avslutas lördagen den 18 maj, dagen då själva ESC är i Malmö.
Onsdagen är Handelsföreningens stora dag. I och kring Stadshallen arrangeras modevisningar, mingel och installationer. Butikerna håller öppet till klockan 21 och har för första gången fått generellt tillstånd för gatuförsäljning.
Under lördagen blir Bantorget Barntorget. Unga får prova på dans, gunga i gungor där farten styr inbyggd musik och balongtwist. Allt är gratis, även fruktspetten som ska delas ut.
Arrangemang med HBTQ-profil finns under hela veckan. Mejeriet håller i många av dem. Eurovisionsfinalen visas där på storbildsskärm och följs av "Klubbhen".
– Det kommer att blir ett otroligt drag. Vi har bjudit in tio dj:ar. Det blir Lunds första HBTQ-klubb öppen för alla. Lund är så präglat av studenter och annat som tar över och Malmö otroligt duktiga på att styra upp HBTQ-aktiviteter att det faktiskt inte har funnits tidigare här, säger Karin Bäckman-Berg, ansvarig för HBTQ-programmet.
Staden kallar satsningen We party too och temat för veckan är "människor, mångfald, musik, mode och mat". Målet är att skapa både fest och eftertanke.
– Vi har aldrig samarbetat så här brett förut. Vi har hittat en form för många olika beståndsdelar i ett och samma arrangemang. Vi jobbar tillsammans men ändå inte. Då kan man vara engagerad på sitt sätt, säger den påtagligt partysugna kulturchefen Torsten Schenlaer.

We party too

Veckan innehåller även Filmvisning av Milk, samtal mellan Nina Björk och Matilda Berggren, europeiska matmarknad, dansbana på Stortorget, Caroline af Ugglas-konsert, mässa med sång av Donia Massoud, "låna en fördom" på stadsbiblioteket, studentafton med en än så länge obokad schalgerstjärna, lunchbeat, Discoteka Yugostyle-konsert, hårshow och schlagerskyltningstävling mellan stadens handlare.
Från och med torsdagen den 25 april finns programmet på lund.se/wepartytoo.
Gå till toppen