Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Analys: Putin utan avbrott

Rysslands president Vladimir Putin har slagit sitt eget rekord igen. Denna gång snackade han utan avbrott i 4 timmar och 47 minuter. Rekordet från förra årets telefonväkteri med hela ryska folket var ynka 4 timmar och 32 minuter. Telefonisterna tog emot två miljoner samtal.

– Fortsätter han i samma takt så uppnår han 6 timmar år 2018 och 7,5 timmar år 2024, kommenterade New York Times Moskvakorrespondent Ellen Barry på Twitter strax efteråt.
Enligt den nu gällande grundlagen sitter Putin till 2018, och då kan han ställa upp för nyval för ytterligare en sexårsperiod.
– Gamla gardet behövs, sade Putin, när han svarade en gammal dam från en sibirisk by som kritiserade lokala makthavare.
Sedan påpekade han att Italiens nyvalde president Giorgio Napolitano faktiskt är 87 år gammal. Då undrade en och annan om Putin själv tänker ställa upp för ännu ett nyval i samma ålder. Det skulle i så fall vara år 2039.
Samtidigt som Putin talade om hur viktigt det är att värna minnet av veteranerna från andra världskriget föll domen i den första rättegången mot en medborgarorganisation som anklagas för att vara "utländsk agent".
Domstolen i Moskva kom fram till att Golos, Rysslands mest kända valövervakarorganisation, gjort sig till agent för utländska intressen. Detta genom att motta Norska Helsingforskommitténs hederspris för demokratiarbete. Golos har visserligen vägrat att ta emot prissumman på motsvarande 66 000 kronor, men eftersom pengarna varit på Golos konto och vänt ansåg rätten att organisationen tagit emot utländskt stöd.
Både Golos och organisationens ordförande Lilija Sjebanova dömdes till höga böter. Om Golos fortsatt vägrar att spionstämpla sig själv genom att registrera sig som "utländsk agent" kan hela organisationen upplösas.
Medan Putin talade förhördes också de viktigaste vittnen i rättegången mot antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj, som hotas av tio års fängelse för påstådd förskingring.
Att händelserna sammanföll i tid var ingen tillfällighet, menar de konspiratoriskt lagda – på detta sätt får rättegångarna mindre uppmärksamhet i utlandet.
Hur det än är med den saken så var Putins telefonväkteri ännu mer välregisserad än i vanliga fall. Ett jaktplan lyfte i direktsändning och stridspiloten som för 13 år sedan under pågående strider flög Putin till Tjetjenien fick ställa en inställsam fråga om flygvapnets framtid.
Ett intressant inslag var den liberale före detta finansministern Aleksej Kudrin, som hade bjudits till studion för något som liknade ett ärligt meningsutbyte om politikens grundlinjer.
Kudrin slog fast att Rysslands ekonomi måste moderniseras så att den inte är helt beroende av oljepriserna, och att lönerna inte får öka snabbare än produktiviteten.
– Han utnämndes till världens bäste finansminister, och det är han säkert, men inte världens bäste socialminister, kommenterade Putin godmodigt, och förklarade än en gång hur viktigt det är med statliga subventioner.
Senare, när han fick en fråga om oppositionen, återkom han till ämnet och hävdade att oppositionen, till skillnad från honom, inte vill att vanliga ryssar ska få bättre löner.
Det stämmer att förhållandet mellan Ryssland och Väst är ansträngt, sade Putin – men det beror inte på Ryssland, utan på Väst, som blandar sig i andra länders interna angelägenheter, militärt och på andra sätt.
Som skräckexempel nämnde Putin Nederländerna, där en domstol nyligen slagit fast att en organisation som arbetar för legalisering av pedofili inte kan förbjudas.
– De har sina egna normer. Om de vill föröka sig genom invandring så låt dem göra det, vi vill inte peta i deras saker. Men varför ska vi genomföra allt det där hos oss?
Kontrollen av invandring till Ryssland kommer att bli hårdare, och det är en bra idé att införa skoluniform igen, så att inga muslimska flickor kommer till skolan i huvudduk, sade Putin.
Någon efterföljare till sig själv tänker Putin dock inte peka ut – det ska ryska folket göra, sade han.
Gå till toppen