Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Många frågor på Papegojelyckan

Kortlapparna smäller i bordsskivan och skrattsalvorna hörs ända bort till zumbadansarna.
Ingen på ”Våga Fråga”-mässan behöver fråga vem som har bästa korten.
– Vi spelar canasta men inte om pengar. Vissa är riktiga korthajar, säger Dorith Rydström, en av fyra damer runt spelbordet.

Nästan trehundra seniorer kom när Träffpunkten Papegojelyckan arrangerade seniormässa på onsdagen.
Kaffet flödade i kapp med solskenet utanför och många pigga pensionärer gjorde sitt bästa för att leva upp till mässans tema ”Våga fråga!”.
– Många gamla har nytta av detta. De får idéer om vad man kan hitta på. Och här är många anhöriga som frågar och tar reda på saker åt dem som är hemma, säger Lilian Emilsson, 80.
Har du själv upptäckt något du inte visste förut?
– Jag, nej. Jag är minsann pigg i huvudet och visste det mesta. Jag är intresserad av det som händer. Men det är många som sitter ensamma. Alldeles för många.
Vad vill du fråga politikerna om du får chansen?
– Inte ett dugg. Men jag vill säga till dom: Här ser ni hur det går till på Träffpunkterna. Sätt er ner och ta en kopp kaffe och njut av det.
Dagens tema passade informatörer från ett fyrtiotal arrangörer av aktiviteter för de äldre alldeles utmärkt – från Akvarellgruppen till Frimärksklubben och Lunds pensionärsuniversitet.
Och så zumbadansarna förstås som hade stor uppvisning inför många intresserade.
Karin Nilssson från intresseorganisationen Folkparkens framtid fick mycket frågor under dagen.
– De äldre kommer och undrar hur det går med parken. Här har dom lekt som barn och här har dom gått och dansat. Många är bekymrade.
– Seniormässan är ett bra tillfälle att berätta och få de gamla att engagera sig för något viktigt, säger hon.
Vågar de äldre fråga om saker?
– Ja, det kan du ge dej på. Det är inte modet som fattas, det är möjligheterna. Människor som är lite yngre förstår inte hur världen vidgas för de gamla när man kan få kontakt.
Och ”Våga fråga!”-mässans initiativtagare Katarina Hammar, samordnare på Träffpunkten Papegojelyckan var nöjd med dagen:
– Som senior är man många gånger ensam och då känns det kanske en aning jobbigt att bege sig in i nya och okända sammanhang alldeles själv.
– Därför blir jag nästan lycklig över att det kom så många. Det var över förväntan.

25 Träffpunkter

Träffpunkterna är Lunds kommuns samlingsplatser där seniorer får möjlighet att delta i många skilda aktiviteter men också att själv vara med och forma verksamheten.
Framförallt ger Träffpunkterna tillfälle att träffa människor, många gånger kring ett gemensamt intresse.
I Lunds kommun finns idag ett tjugofemtal Träffpunkter.
De fem största finns på Papegojelyckan, Laurentiigatan, Linero, Möllaregården och Gernandtska lyckan.
Onsdagens seniormässa ”Våga fråga!” var den första i Träffpunkternas historia.
Gå till toppen