Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Chefen började kramas

Peter Rejler har fått intresset för hälsa och träning med modersmjölken.
Med minst sagt annorlunda knep har han fått festsugna medarbetare att åka på hälsoresor och sin personalstyrka att kramas.

Han har kallats en legend på hälsopassionsområdet, men hans intresse för medarbetarnas hälsa började långt innan han själv blev chef. Vid Chefsgalan i mars utsågs Peter Rejler till Årets Hälsobefrämjande chef.
– Rejlers har alltid varit ett företag som brytt sig om medarbetarna. Både farfar, som startade Rejlers, och min pappa som sedan tog över, tränade själva mycket och var noga med vad de åt. Farfar var både respektingivande och kraftfull. Han kunde bära två personer på sina axlar!
Peter Rejlers morfar, som var uppfinnare och boxare, och hans mamma, som var duktig sprinter, inspirerade honom också.
– När jag började som vd på Rejlers 1999 började jag funderade på att arbetet innebär mycket stillasittande. Jag ville ta företagskulturen, omtanken om medarbetarna, ett steg till och började medvetet jobba på att få alla att må bra, inspirera dem att träna, äta rätt och ta hand om sin familj.
Som ett första steg till att få alla att må bra, ville han skapa större närhet mellan medarbetarna, få dem att lära känna varandra bättre.
Han började kramas.
– Jag ville att vi skulle lära känna varandra mer på djupet, och då är kroppskontakt en väg.
Reaktionerna han fick var inte enbart positiva.
– För många var det traumatiskt, en del ingenjörer försökte putta bort mig. Men sedan har många tackat mig för att de fått mer kroppskontakt även hemma.
Även om kramarna så småningom både accepterades och gillades, var det inte den enda förändringen.
– Jag utsåg också en hälsoansvarig, en medarbetare som själv tränade och var intresserad av att inspirera andra att göra det. Vi gick igenom våra kontor, såg till att det till exempel fanns tillgång till träning, satte upp cykelställ och byggde gym.
Peter Rejler tror också på att det sporrar att göra saker tillsammans.
– Numera har vi till exempel flera gäng som deltar i olika idrottsevenemang; som Vasaloppet, Halvvasan, Vätternrundan, Blodomloppet.
Men det har varit långt ifrån självklart att få med alla i hälsoarbetet. Mest motstånd har han mött från företagets finska medarbetare.
– Vi köpte ett finskt bolag 2003. De hade för vana att varje år resa till en stad, till exempel Prag, Riga eller Warszawa, där det fanns tillgång till alkohol. Det blev mycket festande.
Först efter fem år fick Peter Rejler med sig de finska medarbetarna på en annan resa – till norra Finland.
– Vi bodde mitt i ingenstans, fiskade, orienterade och hade andra aktiviteter. Vi hade jättemysigt. Vi hade verkligen kul.
Sedan dess åker finnarna på mer eller mindre utpräglade hälsoresor, och Peter Rejler är själv alltid med om han har möjlighet.
Nästa steg är att han ska åka runt till alla 70 kontoren och prata om hälsa.
– Ett av mina mål är att alla ska röra sig så mycket som möjligt på väg till och från jobbet. Så jag ska ta med kontorscyklar som man kan låna gratis. Dessutom tänker jag erbjuda alla att köpa en bra tävlingscykel med rejäl rabatt.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen