Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En kimchi att minnas

När Jennie Walldén kom till Sverige som sexåring försökte hon återskapa sin mormors mat. Då var det svårt, men nu kan hon. Och snart kan du.

”Se det som ett äventyr”, uppmanar Sveriges mästerkock Jennie Walldén när hon gör koreanska smaker på svenska råvaror.Bild: Foto: Peter Frennesson
Det syns direkt vilket av husen på villagatan i Tygelsjö som är Jennie Walldéns: Det med alla blombuketterna i köksfönstret. En vecka efter vinsten i TV4:s "Sveriges Mästerkock" öppnar hon dörren och släpper in oss i köket.
I hyllan bland de andra kokböckerna ligger hennes egen, helt nya: "Smaker i mitt hjärta – Korea möter väst". Eftersom finalen var förinspelad fanns boken tillgänglig så fort Jennie Walldéns segertjut ljöd i tv-rutan.
Sydsvenskans läsare bjuder hon på tre rätter som är karaktäristiska för hennes matarv: svenska råvaror med koreanska smaker. Recepten är hämtade ur hennes kokbok.
Jennie Walldén föddes i Korea 1976, och adopterades till sin familj i Viby utanför Kristianstad sex år senare.
– Mina koreanska föräldrar var inte gifta. Och om dina föräldrar inte är gifta, så finns du inte. Du är i princip papperslös, kan inte gå i skola eller någonting. Istället för att ta hand om mig ensam adopterade min biologiska mamma bort mig till ett bättre liv.
Med sig till Sverige hade hon många matminnen.
– Jag förknippade mina tidiga år med att vara ute hos min mormor på landsbygden bland risfält och höga berg. Hon bodde enkelt, med stampat jordgolv i köket och två inhägnade hängbukssvin utanför dörren. Utanför huset hade hon kimchi i lerkrukor, nedgrävda i marken – på så sätt kunde kimchin hålla ett helt år.
– När jag kom till Sverige blev de minnena min trygghet. Jag började experimentera för att återskapa smakerna. Tack vare min mamma, som lät mig jonglera med knivar i köket från tidig ålder, fick jag utveckla intresset.
Koreansk mat är smakintensiv, och består förutom ris och nudlar, kött eller tofu, av mycket grönsaker. Att sätta sig till bords med 1980-talets svenska husmanskost gjord på grädde och smör, blev en smakkrock för Jennie Walldén.
– Men det enda jag verkligen hade svårt för var bröd och smör. I Korea äter man ju samma mat morgon, middag kväll. Mamma brukade göra nudlar som frukost till mig, medan mina syskon åt fil och flingor.
Hennes mamma och övriga familj var uppmuntrande, trots bristande råvaror och liten kunskap om det koreanska köket.
– Jag ställde mig och försökte göra kimchi med hjälp av isbergssallad, chili och vitlök.
Hon skrattar och skakar på huvudet.
– Mamma sa: Vi får nog köpa en kokbok. Det fanns ingen svensk, men vi beställde från USA.
Hela familjen stuvades också in i bilen och åkte upp till Stockholm för att gå på Sveriges då enda koreanska restaurang, familjens Lims krog Arirang.
Mycket har hänt sedan dess – även om det ännu inte finns en enda renodlad koreansk restaurang i Malmö har koreansk mat blivit omhuldad av matfolket, i takt med att de andra asiatiska köken har blivit stora i Sverige. Och att göra sin egen kimchi, mjölksyrade grönsaker (oftast kål) kryddade med chili, har blivit en innerstadstrend i surdegsanda.
– Nu är Sverige redo för koreanskt, konstaterar Jennie Walldén och beskriver köket:
– Man tänker sig det japanska, och därifrån lägger man till mycket mer chili, ingefära och vitlök, och lite extra sesamolja och en stor klick kimchi.
Själv har hon alltid en burk fermenterad salladskål, alltså kimchi, i kylen.
– Det går att köpa färdig också, på Kina Center Livs finns en bra. Välj den de har i kylen!
Hon lägger upp oxcarpaccio på koreanska: tunt skurna skivor oxfilé på en bädd av päron, och så tillbehören: friterade noriblad, syrad rödlök, böngroddar, färska ärtskott och en dressing på lime, soja, ingefära, fisksås, sesamolja och socker.
– Det är det här jag tycker mest om: Att ta en svensk råvara, som ryggbiffen, och få den att smaka koreanskt.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen