Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Nya motorvägar inte högsta prioritet

IBulgarien litar ingen på politikerna. De våldsamma protesterna i februari ledde till den bulgariska regeringens avgång. Men vem ska styra landet?
Depeche Mode ska spela i Sofia den 12 maj, dagen för det extrainsatta parlamentsvalet. Unga bulgarer skriver på Facebook att de tänker rösta på Depeche Mode. Och i det nästan 30-gradigt varma Sofia verkar det brittiska bandet ligga bra till.
Mira Karadzhova, en 29-årig journalist, beskriver en enorm misstro mot det politiska etablissemanget i stort. ”Vi vet att de stjäl pengar från oss, men de kunde åtminstone göra någonting för folket medan de stjäl.”
Såhär två veckor innan valet har kampanjerna knappt kommit igång. På Sofias ojämna trottoarer, kantade med kiosker i källarplan som kräver att man står dubbelvikt för att handla cigaretter och tuggummi, är det långt mellan valaffischerna.
Georgi Angelov, analytiker på Open Society Institute, tror att partierna fortfarande filar på de sista ändringarna i sina valprogram. Han menar att protesterna i vintras, som kulminerade i att regeringen avgick den 20 februari, lyckades med en sak: att göra det tydligt för politikerna vad folket tycker är viktigast. Och det är inte att bekämpa brottslighet och bygga nya motorvägar, som regeringen hittills prioriterat.
Det skämtas om att förre premiärministern Boiko Borisov ständigt gick runt med en sax i fickan, redo att inviga en ny motorväg. När han fyllde år firade hans partikamrater honom med en tårta dekorerad som en motorväg, med en grävskopa på toppen.
Men de senaste fyra åren har nästan en halv miljon bulgarer blivit arbetslösa, med följd att hushållens ekonomi blivit än mer ansträngd i EU:s fattigaste land. För väljarna är nya arbetstillfällen det viktigaste, och mer pengar att röra sig med.
Att regeringen avgick möttes delvis av förvåning bland demonstranterna, som samlades för att uttrycka sitt missnöje med den låga levnadsstandarden och elpriser som skjutit i höjden över vintern. Många tycker att Borisovs avgång var ett populistiskt drag.
”Han avgick istället för att ta ansvar”, säger Mira Karadzjova.
Opinionsmätningarna visar dock att det var en fungerande strategi. Vore det val idag skulle Borisovs parti, det konservativa Gerb, få flest röster, följt av Socialistpartiet BSP.
Det enda parti som har lyckats förvalta demonstranternas ilska är det nationalistiska Ataka, som i mätningar får stöd från runt sju procent, jämfört med knappt en procent innan protesterna. De vill förstatliga energiförsörjningen och slänga ut de tre utländska bolag som idag har monopol i varsin region i landet. De kan få en vågmästarroll om prognoserna visar sig stämma.
Samtidigt domineras bulgariska medier i dagarna av vad som kallas Bulgariens Watergate, en avlyssningsskandal i vilken före detta inrikesministern, för tillfället kampanjledare för Gerbs valkampanj, utpekas som ansvarig.
Men det är osäkert om skandalen påverkar Gerbs popularitet. Bulgarerna har vant sig vid politiska skandaler – och vid politiker som berikar sig genom skumma affärer.
Gå till toppen