Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andreas Ekström: Spotifygrundarens skattetricks

Ni hör ofta talas om Daniel Ek – men lika viktig för Spotifys väg till världsherravälde över strömmad musik är Martin Lorentzon.

Han är 44 år i år och uppfödd i Borås. Han har även tidigare, med företaget Tradedoubler, gjort sig stora pengar på skickligt entreprenörskap.
Martin Lorentzon är ny styrelseledamot i Telia Sonera. I veckan uppmärksammades hans avancerade skatteplanering ordentligt för första gången. Det visade sig att Lorentzon genom att låtsas att hans verksamhet finns på Cypern och i Luxemburg, vilket de givetvis inte gör, har lyckats undanhålla minst sextio miljoner kronor från svenska staten.
Ironin blev grandios när det talades om att Lorentzons uppdrag i Teliastyrelsen särskilt skulle inriktas på affärsetik.
Martin Lorentzon är uppväxt i Sverige. Hans utbildning är i allt väsentligt svensk. Hans företag har i allt väsentligt varit svenska, och har på bästa sätt kunnat utnyttja det vid det här laget ganska vältempererade svenska innovationsklimatet, med allt vad det vill säga från tillgång till kompetent personal, rimlig bolagsskatt och världens bästa bredband.
Ändå gör han som så många andra som har tjänat mycket pengar: han tricksar maximalt för att inte betala en endaste spänn för mycket till det land som han är en produkt av.
Så varför är detta något att diskutera? Martin Lorentzon har väl inte brutit mot lagen?
Nej. Men han har brutit mot samhällskontraktet.
Det verkligt problematiska är förstås att han har det här beteendet gemensamt med så många. Egentligen borde det inte vara svårt: Näringslivets profiler ska belönas och hyllas för sina goda prestationer. Men de ska också ha vett och anständighet att se sig själva som en del av ett större sammanhang.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen