Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Vården blir sjuk om patienten mest är kund

Är sjukvården en tummelplats för folk som ”leker företag” – eller är det en nidbild? Politikerna måste vara säkra på svaret.

Maciej Zaremba är en DN-journalist som kan vara rysligt effektiv, som när han skrev om tvångssteriliseringar 1997 och ”den polske rörmokaren” 2006.
I onsdags avrundade Zaremba artikelserien ”Patienten och prislappen”. Den bild som målas upp av systemskiftet i vården är skrämmande.
Zaremba skärskådar modeller för att styra offentliga verksamheter. Samlingsnamnet är New Public Management, NPM. Tanken är inte dum, egentligen. Offentliga verksamheter måste bedrivas effektivt och resurssnålt. Då krävs utvärdering.
I industrin kan det vara enkelt att räkna producerade enheter. I offentlig verksamhet visar det sig ofta hur svårt det är att mäta kvalitet.
Det är just här – i kvantifieringen – det kan gå galet. Och galet går det, enligt Zaremba:
Patienten är idag kund och vårdenheter får betalt efter särskilda prislistor. Så det gäller att koda ”rätt” diagnoser, alltså de som ger klirr i kassan. Massor av papper och möten, många läkarbesök, men ibland fel patienter som prioriteras. Livsfarligt.
Den lokala polisen tjänar mer på att plocka in fem kända pundare för rutinkontroll än att ägna en månad åt spaning för att spränga ortens knarkdepå.
Om en högskola får anslag utifrån antalet klarade tentor och utexaminerade studenter – gissa hur det då går med kvaliteten …
New Public Management ger amatörer makten att peka ut mål som professionella ska uppfylla. Med ”avprofessionalisering” och sönderslagna verksamheter som följd. Så lyder Maciej Zarembas slutsats.
Nu har Zaremba inte fått stå oemotsagd. Roger Molin, nationell vårdvalssamordnare, ser kritiken som oseriös (DN 7.4), den bygger på ”detaljer och anekdotisk information”.
Men Zaremba har också fått mycket medhåll, inte minst från vårdpersonal, och han bjuder nog dessvärre på mer än bara korn av sanning.
I ett avseende har Zaremba tveklöst en poäng.
Ansvariga politiker måste reda ut för- och nackdelar och fundera över alternativa styrsystem. Där kvalitet väger tungt.
Gå till toppen