Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Till Malmö via Broadway

En flirt med 1950-talet. Men inte en kopia av en Broadwayuppsättning.
Så beskriver regissören Cesare Righetti sin version av "West Side Story" som får premiär i Malmö till hösten.

Byggnadsställningarna på Folkets Park nya kontorshus fick utgöra scenografi när tre av karaktärerna i Nöjesteaterns uppsättning av "West Side Story" mötte pressen. Från vänster: Nina Pressing, Anders Gjönnes och Emmi Christensson.Bild: Foto: Lars Brundin
Musikalen "West Side Story", som i grunden är en moderniserad tolkning av Shakespeares "Romeo och Julia", hade premiär i New York 1957 och har sedan dess satts upp ett otal gånger över hela världen.
På Nöjesteatern i höst är det Cesare Righetti, tidigare verksam som producent på Malmö opera, som står för regin och Siân Playsted, som tidigare arbetat med "Cats" och "High School Musical" på Nöjesteatern, som koreograferar.
Cesare Righetti vill göra en klassisk uppsättning, säger han:
– Vi krånglar inte till det och ändrar inte grundhistorien. Men det blir inte en kopia av en Broadwayuppsättning. Vi flirtar med 1950-talet men vi är inte bundna vid det i varje detalj.
Översättningen är ny, gjord av Hugo Carlsson som tidigare översatt musikalerna "Spamalot" och "Legally Blonde" i Malmö.
Två av skådespelarna, Emmi Christensson och Anders Gjönnes, har arbetat tillsammans i Malmö tidigare. Båda medverkade i Malmö operas uppsättning av "Les Misérables" 2011. I "West Side Story" gör de två av huvudrollerna, Maria och Tony.
– Jag var musikalnörd redan som liten och har fascinerats av "West Side Story" ända sedan jag såg filmen som tioåring. Rollen som Maria passar mig röstmässigt. Och rollkaraktären går igenom många olika känslor, det är en bra utmaning, säger Emmi Christensson.
Anders Gjönnes har det senaste året gjort rollen som Simon i den version av Malmöoperans "Jesus Christ Superstar" med Ola Salo som går på Göta Lejon i Stockholm.
Även han har "West Side Story" som en favoritmusikal:
– Samspelet mellan dans, sång och skådespeleri utmärker en bra musikal och det tycker jag att West Side Story är ett praktexempel på.
En annan av de bärande rollerna i "West Side Story", karaktären Anita, görs av Nina Pressing. Hon har just spelat färdigt rollen som Svetlana i Göteborgsoperans uppsättning av "Chess" och återvänder nu till Nöjesteatern där hon tidigare medverkat i en lång rad uppsättningar.
För henne är "West Side Story" en av de riktigt stora musikalerna:
– "West Side Story" är en sådan musikal som man ska känna till om man jobbar i den här branschen. Jag ser fram emot att få sjunga och dansa på Nöjesteatern i höst.
Inför uppsättningen av "West Side Story" har producenten Julius Malmström träffat en överenskommelse med Skånetrafiken om en kulturbiljett som innebär att den som köper teaterbiljett på nätet kan åka gratis med Skånetrafiken. På så vis hoppas teatern kunna locka publik från hela Skåne.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen