Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Implantat försenar diagnos

Bröstimplantat kan försena cancerdiagnos visar en studie av hälsorisker vid den typen av kosmetisk kirurgi. Kvinnor med implantat löper även en högre risk att dö i bröstcancer.

En genomgång kanadensiska epidemiologer gjort av tolv studier av bröstcancerpatienter visar att 26 procent av kvinnorna med implantat löpte ökad risk att diagnosticeras i ett senare skede av sjukdomen. Troligen kastar implantaten skuggor vid mammografi och skymmer cancervävnaden, skriver AFP.
En genomgång av fem andra studier visar att kvinnor med implantat löper 38 procent högre risk att dö i bröstcancer. Den troliga förklaringen är att de diagnosticeras senare under sjukdomsförloppet.
Forskarna betonar dock att resultaten ska tolkas med försiktighet. Studierna som analyserats har publicerats efter 1993 och kommer i huvudsak från USA, Europa och Kanada.
Plastikkirurgen Fazel Fatah håller med om att resultaten ska behandlas med försiktighet men säger samtidigt att de visar på viktiga frågor som eventuella problem vid tidig diagnos och lokalisering av cancer hos vissa kvinnor.
Bröstimplantat orsakade ett globalt hälsolarm 2010 sedan det konstaterats att det franska företaget Poly Implant Prothese (PIP) använt undermåligt silikon i sina proteser.
Enligt en uppskattning har 300 000 kvinnor i 65 länder fått PIP-implantat.
PIP-skandalen har gett upphov till flera rättsfall och hårdare medicinska kontroller har efterlysts.
Gå till toppen