Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Hunden dyr familjemedlem

Den är inte bara människans bästa vän. I dag betraktas hunden som en familjemedlem som vi satsar massor av tid och pengar på. En plats på hunddagis kostar exempelvis minst 2 000 kronor i månaden.

– Det funkar som ett barndagis, medan man jobbar lämnar man hunden på dagis, säger Jessica Klang, ordförande i Sveriges hunddagisförening.
– Hunddagis har funnits sedan mitten av 1990-talet. De flesta finns i Stockholmsområdet, men det sprider sig land och rike runt, säger hon.
Antalet hundar ökar i Sverige. Små hundar som är lätta att ha med sig och hantera är populära.
– Chihuahuan, kort- eller långhårig, ligger etta på svensktoppslistan, säger Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben.
Utbudet av kurser, foder, koppel, korgar, kläder och leksaker är stort.
– Förr var hunden ett sällskapsdjur, i dag är den familjemedlem och då ska den ha det bästa. Varför ska vi inte ha en snygg hundsäng och snygg matskål i stället för en plåtburk? säger Hans Rosenberg. Hela samhället är ju så i dag och det påverkar vad vi gör för våra hundar. Vi är ju också konsumenter och matas att konsumera.

Fler hundar i Sverige

2012 fanns cirka 785 000 hundar, en ökning med 55 000 jämfört med 2006.
Nästan 70 procent av hundarna finns i hushåll med enbart vuxna.
De hundtätaste länen är Värmland, Dalarna och Gävleborg med 129 hundar per tusen invånare.
I Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län var siffran 114, i Blekinge och Skåne 94, i Västernorrland och Jämtland 86, i Västmanland 71, i Stockholms län 59, i Halland och Västra Götaland 52.
Källa: SCB, Svenska Kennelklubben, Jordbruksverket och Royal Canin.
Gå till toppen