Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

”Jag är starstruck på riktigt”

Under torsdagskvällen fick artisten Pernilla Andersson ta emot utmärkelsen "Sir George Martin Music Award". Och det tog henne genast till nya höjder.

Pernilla Andersson fick hälsa på Sir George Martin.Bild: Foto: Thomas Löfqvist
Klockan är exakt två på eftermiddagen, torsdagen den 2 maj, när artisten, låtskrivaren och musikproducenten Pernilla Anderson kliver in genom glasdörrarna till foajén i Turning Torso i Malmö.
Det har gått några månader sedan hon fick veta att hon var årets mottagare av Sir George Martin Music Award, musikpriset som nu delas ut för tredje gången. Sedan dess har hon filat på sitt tal och försökt tänka ut vad hon ska säga när hon träffar den legendariske Beatlesproducenten.
För precis som de tidigare gångerna har den numera 87-årige Sir George Martin, i sällskap med hustrun Lady Judy Martin, lämnat London och tagit sig till Malmö för att träffa pristagaren.
Nu, nere i foajén i väntan på hissen som ska ta oss upp till femtiotredje våningen där George Martin väntar, börjar det pirra i magen, säger Pernilla Andersson och skrattar:
– Jag har inte varit så här förväntansfull sedan julafton när jag var fem år och visste att jag skulle få en snowracer.
Det tar drygt en halv minut att färdas femtiotre våningar uppåt. Vi stiger ur hissen, en dörr öppnas och där inne står George Martin och väntar på henne. "Hello" säger han och ler sitt vänliga leende. Så lägger han armen om hennes axlar, vänder sig mot fotograferna och säger "de vill ta bilder av oss".
Isen är bruten. På sitt mjuka, mycket engelska och välartikulerade sätt presenterar han henne för sin hustru Judy som vid nyår fick ta emot utmärkelsen MBE, Member of the Order of the British Empire, av drottningen och han talar om deras son Giles, som just nu producerar musik med Paul McCartney.
Det blir ett kort samtal om att komponera och arrangera musik. Hon frågar honom om orkestreringen av "Live and Let Die" och han frågar henne vad hon föredrar - att stå på scenen eller att producera musik. Arbetet i studion, säger han, ger artisten en möjlighet att vara kreativ.
En kvart senare är mötet över, George Martin ska tillbaka till hotellet i Lund för att vila inför kvällens gala. "Vi ses i kväll", säger han och lämnar rummet.
Pernilla Andersson sätter sig ner för att smälta sitt första möte med producenten hon sett upp till sedan hon insåg att han låg bakom musiken hon beundrat i så många år, ända sedan hon i unga år första gången lyssnade på sin pappas exemplar av White Album.
– Nu förstår jag hur de unga Justin Bieberfansen känner sig. Jag är starstruck på riktigt, säger hon och ler stort, som om hon knappt hunnit förstå att hon just stått och småpratat med George Martin.
Senare på kvällen, på prisgalan på Palladium, ska hon hålla tal och sjunga för honom, och lyssna på artister som Titiyo och Miriam Aïda som sjunger hennes musik. Och försöka låta bli att gråta för mycket, säger hon:
– Jag ska få sitta bredvid George Martin och andra artister ska sjunga låtar som jag har skrivit. Det är få saker som kan bräcka detta.
Gå till toppen