Nöje

Malmö är en stad, inte en bild

Kulturnyheterna i SVT. Ett inslag om Malmö. Bilder av Kockumskranen som monteras ned i grådis. En kackerlacka på en dörrlist.

En man vid namn Sverker Haraldsson som företräder Malmö stad och säger såhär:
"Det är en investering som är väldigt viktig för den skapar ju en vilja att bo kvar, att vilja leva vidare i staden".
Vad han pratade om? Skolan? Teatern? Malmökommissionen?
Nej, Eurovision Song Contest.
Det var i hård konkurrens nog det dummaste jag hört en människa säga det här året.
Inslaget handlade om de förhoppningar som knyts till att Eurovision Song Contest ska skapa en ny "bild" av Malmö. Folk sa saker som "Det man hör är ju hur många som mördas" och "Det är våld och så". Man kontrasterade detta mot projektledarnas vykortsvisioner om ett Malmö som efter allt totalt jävla mörker nu ska visa sig i all sin uppsminkade glans för Europa.
Allvarligt talat, människor som förringar Malmös problem är det sista vi behöver. Men det näst sista är människor som överdriver dem, som målar upp scener och förhållanden som ingen som verkligen bor här kan känna igen sig i, som överhuvudtaget inte förstår vad Malmös verkliga problem består i, som ser på den här staden genom en kameralins byggd för dystopiska urbana undergångsskildringar, som är så världsfrånvända att de likt journalisterna på Kulturnyheterna tror att det är någon slags verklighet de beskriver och som tror att denna verklighet förändras av att någon "bild"-besatt pr-människa hänger en fjäderboa runt Turning Torso.
Malmö är inte en "bild". Malmö är inte en projektion. Malmö är en stad. Med allt det goda och det onda som det innebär.
Inslaget avslutades med att Eurovisionsprojektledaren Karin Karlsson förklarade att det värsta som nu kan hända är om något farligt händer just när Eurovisionen pågår. "En skottlossning", sa Karlsson, "vore fruktansvärt negativt".
Nej, det vore inte det värsta som kunde hända för Eurovisionen, inte för Karin Karlsson eller "bilden" av Malmö heller. Det vore det värsta som kunde hända för den som blir skjuten.
Det är just det som är skillnaden mellan "bild" och verklighet.
Se SVT Kulturnyheternas inslag här.
Vad tycker du? Kommentera nedan.
 

Gå till toppen