Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Organhandel utreds vidare

Domarna har knappt fallit mot fem personer som medverkade i illegal organhandel på en klinik i Kosovo 2008, förrän EU:s rättsdelegation inleder en ny utredning om organhandel.

Minst 30 illegala organoperationer utfördes på Medicus-kliniken i Pristina 2008. I måndags fälldes fem personer som ingick i ett kriminellt nätverk för organhandel. Två fick villkorliga fängelsestraff, en tre års fängelse och en urolog och hans son fick åtta respektive sju års fängelse.
Nätverket leddes av israelen Moshe Harel, som rekryterade donatorer och sökte mottagare av organ. Den turkiske läkaren Yusuf Sönmez opererade bort donatorers organ. Ingen av dem prövades eftersom de inte varit tillgängliga för domstolen.
Donatorerna, rekryterade från fattiga östeuropeiska och centralasiatiska länder, utlovades motsvarande 130 000 kronor för sina organ.
– De var ensamma, talade inte det lokala språket, var inte på det klara med vad de gjorde och hade ingen som kunde tillvarata deras intressen, sa domaren Dean Pineles.
Mottagarna, huvudsakligen israeler, fick betala upp till 850 000 kronor var.
EU:s rättsdelegation för Kosovo, Eulex, ska nu inleda ytterligare en utredning om illegal organhandel som omfattar åtta personer och bygger på uppgifter som framkommit i Medicus-fallet.
2008 gjorde polisen husrannsakan på Medicus-kliniken sedan en turkisk man som fått en njure bortopererad kollapsat på flygplatsen då han skulle återvända hem. Anledningen var bristande eftervård.

Organhandel i Kosovo

En utredning pågår om misstänkt illegal organhandel, styrd av den kosovoalbanska gerillans befälhavare under Kosovokriget 1998–99. En av dem är Kosovos nuvarande premiärminister Hashim Thaci. Utredningen väntas bli klar 2014. Både Kosovo och Albanien avfärdar anklagelserna.
Gå till toppen