Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Tillbaka efter 7 år och 6 barn

Malmöbandet Sandy Mouche har tagit tid på sig och låtit de nya låtarna växa fram.
Sju år sedan förra skivan är popkvartetten tillbaka med sin tredje skiva.
I morgon firar de återkomsten med releasefest på Victoriateatern.

Sedan förra albumet har de fyra medlemmarna hunnit med att skaffa sammanlagt sex barn.
Sångerskan Helena Josefsson har uppträtt med gruppen Dollykollot, släppt två soloalbum, varit på Sverige- och Europaturné med Per Gessle och på världsturné med Roxette. Hennes man Martinique Josefsson, sångare och basist i Sandy Mouche, var förband på en av Europaturnéerna.
Samtidigt har de flesta dessutom haft ”vanliga” jobb att sköta. Det fanns inte riktigt tid för Sandy Mouche.
– Vi har aldrig lagt ner. Det var en naturlig paus på något sätt, säger Martinique Josefsson.
Helt stilla har det inte stått. Nya låtar har kommit till under tiden, men först nu fanns det möjlighet att sätta igång på riktigt igen. En stor anledning till det är att trummisen och pianisten Per Blomgren har byggt en studio i Tirup utanför Staffanstorp som de kan jobba i när det passar.
– Det blev nya rutiner för oss alla när vi fick barn och Sandy Mouche fick inte riktigt plats i början, men nu har det löst sig väldigt bra och bandet känns som en naturlig del, säger gitarristen Ola Blomgren.
– Nu jobbar vi med Sandy Mouche för att det är fantastiskt roligt att vara med varandra och spela musik. Och så vill vi att så många andra ska få höra det, säger Per Blomgren.
För första gången har de skrivit låtarna tillsammans. Oftast har Helena och Martinique Josefsson skapat en grund som de har spelat upp i studion, och sedan har allihop arbetat vidare med materialet och arrangerat låtarna.
Eller så har någon spelat upp en melodislinga som någon annan skrivit en text till.
Att de, till skillnad från förra gången, inte hade någon begränsad studiotid gjorde det möjligt att arbeta så.
– Det har varit lyxigt att vi hela tiden har kunnat låta det växa fram, säger Helena Josefsson.
Under åren har bandmedlemmarna, som har varit vänner länge, lärt känna varandra mer, vilket har gjort att de vågat vara ärliga mot varandra. De har även utmanat sig själva ytterligare på detta album, menar de.
– Vi vågar nog ta mer plats. Det känns så. Vi är bara mer självsäkra, säger Martinique Josefsson.
Världsturnén med Roxette har satt avtryck på albumet. Låten ”Centuries” handlar om när Helena Josefsson var i Sydamerika med den världskända duon. Hon berättade för Martinique Josefsson om vad hon hade varit med om och han skrev sedan en historia utifrån det. Mystiska ”The Garden”, om en förbjuden romans med en ande i en gammal slottsträdgård, skrev Helena Josefsson på flyget.
På de tidigare albumen, innan hon släppte sina soloalbum, tyckte hon det var viktigt att alla i bandet kunde stå för texterna hon skrev. Nu känner hon sig friare.
– Nu tycker jag det är roligare att göra låtar till Sandy Mouche, för det är inte lika roligt att vara solo. Det är ensamt.
– Och med ett band kan man också förverkliga mer saker tillsammans, säger hon.

Sandy Mouche

Vad? Releasespelning med popbandet Sandy Mouche.
Var? På Victoriateatern i Malmö.
När? I morgon klockan 19.
Mer? Bandet består av det äkta paret Helena (sång och syntar) och Martinique Josefsson (sång och bas) och syskonen Ola Blomgren (gitarr) och Per Blomgren (trummor och piano).
Den 8 maj släpps gruppens tredje album ”Glory and Grace” på skivbolaget Margit Music.
Gå till toppen