Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Bortblåst stjärnglans

När reklambranschen nyligen dunkande rygg på sin årliga Guldäggsgala fick Rättviseförmedlingen ett hederspris för sitt arbete med jämställdhet. Om förmedlingen haft en akutlinje borde någon ha kastat sig på luren när hiphopfestivalen Blast! inleddes på Babel på fredagen.

ConcertGenre: Hiphop. ConcertArtist: Blast!. ConcertLocation: Babel. ConcertDate: 2013-05-03.
Programmet för de två kvällarna rymmer 59 män och 0 kvinnor på scen. Det är pinsamt även för en mansdominerad genre som hiphop.
Blast finansieras bland annat av Moderatanknutna studieförbundet Medborgarskolan. Det är därför smått komiskt att några av dem som först kliver upp på scenen är Öris, Marke och Organismen. De tillhör alla Det blå skåpet: ett kollektiv svenska rappare vars gemensamma nämnare är att de är legender på internetforumet Whoa men aldrig lyckas göra hiphop till en yrkeskarriär eller lönsam affärsidé.
Det kan ha en förklaring i att Det blå skåpets arbetslinje går ut på att chilla som en kung, vara bäst på att göra ingenting och ligga i soffan och räkna rökringar. För tjugoåriga slackers är det kanske charmigt men när avsändarna är män som passerat både trettio och trettiofem är inställningen inte lika smickrande, trots fyndiga formuleringar och uppenbara musikaliska kvalitéer.
Några av Blasts samarbetspartners är O-Zone och Let's Do This, två lokala organisatörer av verbala tvekamper där rappare tävlar om att förolämpa varandra på fyndigast sätt. Trots en amatörmässig fumlighet och att värdarna bryr sig mer om tv-kamerorna än publiken på det fullsmockade Babel är de testosteronstinna tuppfäktningarna mer underhållande än den stjärnbeströdda samling amerikanska rappare som flugits in för att agera flugpapper.
Clevelandkvartetten Bone Thugs-N-Harmony tillhör 90-talets mest framgångsrika hiphopgrupper. Med sin unikt sjungande stil visade de att det gick utmärkt att göra melodiös tjutande gangstarap långt bortom västkusten.
20 år efter genombrottet med singeln "Thuggish Ruggish Bone" är all stjärnglans bortblåst. Ingen kan kräva att gruppen ska utstråla samma ungdomliga kaxighet som för 20 år sedan. Men är det för mycket begärt att de åtminstone rappar sina egna verser utan förinspelade stödhjul?
Wish Bone gör sitt bästa för att hålla ihop showen men det är svårt när kusinen Layzie Bone verkar ha tillbringat hela dagen i spritförrådet. Efter Notorious B.I.G.-samarbetet "Notorious Thugs" är han så plakat att han ramlar baklänges ut i publiken.
I höst fyller Layzie Bone 39 år.
Gå till toppen