Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ren och skär glädje i glasen

Regn och kyla fick rosévinsboomen att mattas av i fjor. Men nu rustar Systembolaget. Anders Fagerström hjälper dig att välja rätt.

Det började porla som ett litet vårdike för ett tiotal år sedan, växte till en å och är nu en stritt rinnande rosaskimrande älv.
Det handlar om rosévin och grafiken med Systemets försäljningsstatistik här intill talar tydligt: Svenskarna har tagit det rosa vinet till sina röda hjärtan.
Sedan 2005 har kurvan pekat brant uppåt och de konsumerade litrarna – vi kan inte tala om flaskor eftersom så mycket är box- eller pappförpackat – har mångfaldigats.
Men 2012 stannade försäljningen upp med bara en liten ökning.
Man skulle kunna tänka sig att hajpen är över.
Men det tror inte Ulf Sjödin, Master of Wine och analytiker på Systembolaget.
– Säkerligen inte. Det handlade nog enbart om vädret. Sommaren, särskilt juli, var ju extremt dålig, kall och regnig som den var.
Han drar den slutsatsen, eftersom roséförsäljningen pekade rakt uppåt under den vackra maj men tvärstannade när det mulnade och kallnade på. Rosé är extremt väderberoende, menar han, och pekar på hur det kan se ut lokalt.
– Är det vackert sommarväder i en viss region så köper man mera rosé där medan den går ner i landsändar som har dåligt väder. Nej, jag är övertygad att, om bara sommaren blir normal, så kommer svenskarna att köpa ännu mera rosé i år än förra året.
Suget efter rosé avspeglas också i utbudet. Det finns inte mindre än 69 roséer i Systemets ordinarie utbud. Till det kommer månadslanseringar och, inte minst, det rika och verkligen mycket goda sortiment som erbjuds i beställningssortimentet, alla vinälskares lilla guldgruva.
Långt ifrån allt rosa är dock inte helt köpvärt på Systemets hyllor. En hel del är rent av förskräckande och unkenhetens banerförare är i år som så många år förr Perlerose, Mateus och en hel pluton andra. För syltiga, för söta, för gamla, ibland oxiderade. Eller bara allmänt ofräscha.
För det är just fräschören – och i nio fall av tio ungdomligheten – som bör vara roséernas adelsmärke.
Rosé är i princip rödvin som görs som ett vitt. Skalen, där ju pigmentet sitter, på de blå druvorna får bara bada med bara så länge att de ger musten en rosa färg. Ju längre tid i denna process, som kallas maceration, desto högre färg. Ett av tricken är att ta upp skalen i tid. Ett för långt bad kan ge skalbitterhet åt vinet.
I bildgalleriet har jag valt ut ett dussin riktigt bra roséköp i Systemets ordinarie sortiment och ett dussin pärlor som måste beställas. Att beställa är så klart inte lika lekande enkelt som att slinka in i en butik och köpa en flaska. Men det är ändå mycket enkelt och bekvämt att från systembolaget.se skapa ett konto och därefter göra beställningen. På nätet skriver man in vilken eller vilka produkter man vill köpa och anger i vilken butik varorna skall hämtas ut. När vinet (eller ölen eller vad det är) har kommit fram meddelar Systembolaget med ett sms. Det brukar ta 6–8 dagar.
Rosé är inte bara stilla vin. Rosa bubbel har blivit allt mera populärt, ett festligt alternativ till vitt bubbel. Oftast lite rödbärigt i doft och smak och nästan lika ofta en god match till allehanda maträtter av lite lättare slag, fisk, sallader, fågelanrättningar...
Av utrymmesskäl finns inte rosa bubbel med i bildgalleriet. Botanisera själva i utbudet av franska rosécrémanter, italienska spumanti rosati, spanska rosa cavor eller rosébubbel från nya världen. Tänk dock på en huvudregel när det kommer till roséchampagne – den är dessvärre i regel överprisad i förhållande till den vita.
Betyg 4 
2012 Rosie Rosé, papp 1 l, 59 kr 
6661, Valle Central, Chile, kvalitet 1+
Rosé. Nästan rödrosa. Rödbärig prägel, endimensionellt men med litet bett. Mycket mer än ok för tre tjugor.
Betyg 4
2012 Portal da Águia Rosé, box 3 l, 179 kr
2524, Tejo, Portugal, kvalitet 1+
Rosé. Rosa. Frisk och mycket rödbärsfruktig doft med jordgubbsinslag, torrt med pigg, läskande syra. Trevligt terrassvin.
Betyg 4
2012 Pink Hill Rosé, 55 kr
2082, Vinho Verde, Portugal, kvalitet 1+
Rosé. Kallrosa. Sval och syrafrisk nästan citrustonad smultronbärighet.
Betyg 4
2012 Poggio Rosato Toscana, box 3 l, 209 kr
2089, Toscana, Italien, kvalitet 1+
Rosé. Laxrosa. Frisk, torr och lätt rosé från Maremma. Funkar väl till mat.
Betyg 5
2012 Puycheric Syrah Rosé, box 3 l, 169 kr
2209, VdP d'Oc, Frankrike, kvalitet 1+
Rosé. Laxrosa. Enkel, frisk och ganska god. Boxvinet något lite ljusare än i flaskan nedan.
Betyg 4
2012 Peñscal Rosé Tempranillo, 62 kr
2951, Castilla y Leó, Spanien, kvalitet 1+
Rosé. Kallrosa. Varm frukt med äpplen och röda vinbär, hyfsad syra, god balans. Användbart både som drink- och matvin.
Betyg 5
2012 Marqués de Cáceres Rosado, 79 kr
2755, Rioja, Spanien, kvalitet 2+
Rosé. Kallt laxrosa. God, rik doft av nyss mognade jordgubbar och kamomill, fräscht i munnen med finfin balans. En riktigt bra rosé att ha redo i kylen i sommar.
Betyg 5
2012 Domaine de Collavery, 79 kr
2859, Coteaux d'Aix-en-Provence, Frankrike, kvalitet 2+/3-
Rosé. Laxrosa. Frisk och balanserad, vinkänsla ger de syror som lätt fäster på tänderna, helt torrt, bra längd.
Betyg 4
2012 Albia Rosé, 89 kr
2248, Toscana, Italien, kvalitet 3-
Rosé. Laxrosa. En glad rosé med balans, snygg röd frukt och viss elegans och bra längd.
Betyg 5
2012 Réserve de Bonnet Rosé Merlot Cabernet Sauvignon, 89 kr
3181, Bordeaux, Frankrike, kvalitet 3-
Rosé. Rosa. God något nässlig doft, frisk och fräscht i munnen. Ett vin för dem som gillar viner på sauvignon blanc. Bra till mat och ost.
Betyg 4
2012 M de Minuty Rosé, 99 kr
2590, Côtes de Provence, Frankrike, kvalitet 3-
Rosé. Blekt laxrosa. Full balans. Frisk, lätt, något blomaromatisk, lite nässlor… Full balans. En riktig rosé för nästan alla sommarens vintillfällen, särskilt sallader och fisk.
Ännu fräschare på magnum, 236 kr.
Betyg 4
2011 Les Lauzeraies Tavel, 95 kr
2724, Tavel, Frankrike, kvalitet 3-
Rosé. En ovanligt mycket rosa Tavel. Frisk och med god, röd-mörk nästan tanninpräglad frukt som visar små, små trötthetstecken.
Betyg 4
2012 Roodeberg Rosé, 79 kr
2426, Western Cape, Sydafrika, kvalitet 2+
Rosé. Ljust kallrosa. Välbalanserat. God, lagom mogen frukt med en liten svävande rökighet – borde vara det ideala vinet till en grillad eller rökt makrill.

Beställningssortiment

Betyg 5
2012 L'Annonciade Rosé, 75 kr
73000, Côtes de Provence, Frankrike, kvalitet 3-
Massor med Provencekänsla i både näsa och mun. Strålande friskt och fräscht med små noter av vita blommor över den charmerande och lagom hållna rödfruktigheten.
Betyg 5
2012 Laurent Miquel Cinsault Syrah Rosé, 77 kr
74010, Vin du Pays d'Oc, Frankrike, 3-
Lätt och friskt med vinbär i doften och mera frukt i form av slånbärskrydddade hallon i smaken. Mycket friskt och mineraliskt. "Jäkla bra köp!", står det dessutom i mina noteringar.
Betyg 5
2012 Rabl Zweigelt Rosé, 97 kr
72564, Niederösterreich, Österrike, kvalitet 3
En mycket torr österrikare från kvalitetsmedvetna producenten Rudolf Rabl med druvtypiskt körsbärstona rödfruktighet och stor fräschör. Aptitretande och mycket matanvändbart.
Betyg 4
2012 Domaine du Petit Clocher Rosé, 178 kr
79453, Loire, Frankrike, kvalitet 4-
Ett strålande harmoniskt rosévin med exakthet i alla ledder – frukt, syra, dofter och smakpalett. Priset kan synas avskräckande, men kvaliteten är hög och ibland måste man unna sig en rosé av sådant slag.
Betyg 4
2012 Pascal Jolivet Sancerre Rosé, 164 kr
70785, Sancerre, Frankrike, kvalitet 4-
Också en Loirerosé fast högre upp i dalen där det är pinot noir som gäller. Och pinot med helnamsig jordgubbston väller ut i doften och i fluidet. Syrabettet är finfint och smaken är dröjande.
Betyg 4
2012 Château Riotor Rosé
, 105 kr
74816, Côtes de Provence, Frankrike, kvalitet 3
Områdestypiskt i färg och doft: laxrosa med en generös air av hallon och röda vinbär. Fräscht och fruktigt i munnen med liten hylleblommeton. På med fisk på grillen!
Betyg 4
2012 Bourgogne Rosé Pinot Noir, 109 kr
74488, Bourgogne, Frankrike, kvalité 3
Smarrig rosé med sirliga syror och snygg, jordgubbstonad fruktprofil, fräsande syra och en nästan frasig kritmineralitet. Alltid god, men bäst till mat.
Betyg 5
2012 Josef Ehmoser Rosé, 79 kr
79280, Wagram, Österrike, kvalitet 3-
Lätt, friskt och med nätt och jämnt mogen hallonfrukt. Nästan spritsigt med god mineralskjuts och en syra som är hur piggelin som helst. En riktig snålvattendrivare.
Betyg 5
2012 Domaene Gobelsburg Rosé, 99 kr
71293, Niederösterreich, Österrike, kvalitet 3
Släktskapet med österrikaren intill är påtaglig men elegansen något lite större och även syran. Ytterst aptitretande men kroppen är stor nog för att bli det goda komplementet till exempelvis en kycklingsallad.
Betyg 4
2012 JP Chenet Rosé
, 57 kr
71469, Languedoc, Frankrike, kvalitet 1+
Rosafärgad med dragning år karamell. Enkel, fruktdriven rosé i fruktdriven och okomplicerad stil men korrekt och sympatisk och välägnad för solig samvaro. Skit samma om flaska och etikett känns banal, innehållet är bra.
Betyg 5
2012 Marques de Riscal Rosado, 79 kr
79259, Rioja, Spanien, kvalitet 3-
Utmärkt och områdestypisk för en riojarosé i modern, fruktdriven torr och frisk stil med kryddighet och frisk och mogen jordgubbsprägel med läskande syra.
Betyg 4
2012 Raimat Abadia Rosé Cabernet Sauvignon, 79 kr
72559, Costers del Segre, Spanien, kvalitet 2+
Varmt rödrosa. Charmigt inbjudande hallonfrukt och bra syra. Användbart på många sätt, men jag tänker grilla färsk sill och dricka detta till i sommar.

Lilla vinskolan

Inte vitt med rött
Det finns två huvudtyper av rosévin: den klassiska ljusa, lite kryddiga i fransk, särskilt provençalsk stil (typexempel Collavery) och en mera modern fruktfokuserad stil, ofta helt eller delvis gjorda på syrah, och som i olika "saftighetsgrader" görs i Europa och Nya världen (typexempel Puycheric).
Dessutom finns en gammal klassisk stil med moget, oxiderat rosévin med massor av lagringstoner och tung finess. De är väsensskilda från de två huvudtyperna och är ofta dyra. Typexempel Viña Tondonia från Rioja. I beställningssortimentet finns ett par enastående exempel från Provence, Les Clans och Garrus. De kostar 499 respektive 899 kronor.
Till dessa stilar kan man lägga de sötaktiga, lågalkoholiska kaliforniska white zinfandel, roséer som görs på druvan zinfandel med restsötma. Skall de drickas bör de serveras mycket kalla. Typexempel: Lord Zinclair White Zinfandel.
Gå till toppen