Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Digitalt & teknik

Andreas Ekström: Ta ditt ansvar och fixa ett ”digitalt testamente”

Har du ett konto hos Google? Vi är många som har det – en del mest för mejlen, andra för Youtube, ytterligare andra för att de gillar kalendern eller någon annan av Googles hundratals tjänster.
Man kan på goda grunder hävda att Googles ambitioner att få stå till tjänst med allt vi behöver på nätet är problematiska. Man ska inte lägga alla sina digitala ägg i samma korg. Men riktningen är ändå sådan att många av oss gör det – för att det är enkelt, för att det funkar, för att vi är bekväma.
Desto viktigare blir då det där enda lösenordet, vår inloggning till allt vi förvarar och gör på någon av Googles sajter.
Nyligen lanserade Google en viktig bra ny tjänst, Inactive Account Manager, som jag med bestämdhet vill anbefalla åt alla som har Googlekonton. Med några enkla handgrepp kan man nu ange vad man vill ska hända med ens information om man inte har loggat in under en viss tid. Man kan själv ange hur länge – tre till arton månader. Har ditt konto varit orört, så skickar Google dina inloggningsuppgifter till en eller flera personer du har valt ut, alternativt bara raderar allt.
Du kan alltså på det här viset slå vakt om din digitala kvarlåtenskap på ett sätt som passar dig. Och det ansvaret bör du ta. Inte sällan får jag gripande mejl från personer som har förlorat en nära anhörig, och som önskar stänga ett Facebookkonto eller komma åt en bloggs inloggning för att ta bort oönskade kommentarer. Jag har inget annat råd att ge än ett för framtiden:
Det är enkelt för dig att fixa detta nu – men i princip omöjligt för dina efterlevande om du blir överkörd av en långtradare i morgon.
Så sätt i gång. Fixa det bara.
Och när du ändå är i farten: skriv ner dina viktigaste lösenord på en papperslapp och lägg på ett säkert men inte omöjligt säkert ställe som en dig närstående person känner till. Vissa saker sköts bäst och enklast helt analogt.
  • Har du ett digitalt testamente? Eller kan tänka dig att skaffa dig det? Diskutera gärna här nedan.
Gå till toppen