Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Boxare i Malmö med Rio i sikte

De har alla OS i Rio i tankarna. Förhoppningen är att minst fyra av de här lovande boxarna ska vara med där om tre år.

Hampus Henriksson var i SM-final för seniorer redan som 16-åring. Hade han vunnit då hade han blivit den yngste guldmedaljören någonsin.
För några veckor sedan vann han SM i 81 kg för andra gången. En knäskada har gjort att den rekordsnabba vandringen mot världseliten har varit aningen försiktigare den senaste tiden.
Men nästa helg är det landskamp mot England i Vaggeryd.
– Det ska bli kul, säger han.
Team Rio har samling i Mal- mö i helgen. Den mesta träningen sker i Baltiska hallens källare, i styrketräningslokalen där Malmö idrottsakademi har inrett med det modernaste som finns i redskapsväg.
I det inre rummet har den mobila boxningsringen satts upp av två eldsjälar. Papporna Peter Henriksson och Joakim Berghult, dottern Patricia från Höllviken ingår också i Rioteamet.
Det är riktig idrottsatmosfär, så där smittande som inställningen och entusiasmen kan vara bland disciplinerade boxare. På något vis äkta idrottsglädje, så vill vi gärna tro i alla fall.
Alla är hjälpsamma och kommer med goda råd. Lokala förmågor har anlitats som sparring. En av dessa Simon Henriksson – inte släkt – med Malmöanknytning som håller till hos Armand Krajnc i Ystad.
Krajnc tittar naturligtvis in och skiner upp när han träffar gamla bekanta.
– Simon, det är ett ämne som proffsboxare. Han blir bra.
Tron på de egna förmågorna är stor.
– Här finns en del ämnen, säger han och kramar om Santiago Nieva, en boxare med argentinska rötter som numera fungerar som chefstränare, eller sportchef, i boxningsförbundet.
– Det här känns bra. Det är vad vi kan göra med de resurser vi har, säger Nieva.
Malmödagarna har varit perfekta. Proffshotet finns där alltid, lockelsen av de stora matcherna och pengarna någon gång.
Armand Krajnc var världsmästare i mellanvikt i början av 2000-talet. De senaste åren har många av Sveriges framgångsrika amatördamer tagit steget över till olika proffsstall.
– Det är något vi får leva med, säger Santiago Nieva.
Till EM i Vitryssland om en knapp månad är det bara Cleranc Goyram från Göteborg som åker iväg.
– Vi har haft lite för mycket skador i gruppen, säger Santiago Nieva.
Cleranc Goyrams klubbkompis Hampus Henriksson skulle ha varit med i lätt tungvikt, men knäskadan har bromsat upp hans karriär.
Det får bli VM i Kazakstan senare i höst förhoppningsvis. Ambitionen är hög. Hans idrottsvardag är i Malmö på Stadionområdet. Nästan varje helg åker han till Göteborg för att träna för Patrick Bogere, Sveriges högst rankade proffsboxare som även fungerar som klubbtränare.
Det är Bogere som ska mejsla fram den vinnande tekniken hos råämnet Henriksson.
– Han är en god lyssnare och har stor vilja. Ska få ut sin explosivitet lite bättre bara, tycker Bogere.
Det skojas och det tetas mitt i allvaret. Sparringen är hård och utslagsgivande. Det nio boxningsviljor som vet vad de vill.
Patricia Berghult är riktigt på gång efter sin handledsoperation.
– Jag kan träna för fullt igen. Behöver bra matchsparring nu, säger hon.
Om en månad är gymnasiestudierna vid Procivitas i Malmö avslutade. Och då är det meningen att det ska bli fulltidssatsning på boxning i ett år.
– Så är det tänkt, säger hon.
2014 väntar både EM och VM för damerna. Hon har redan blivit europeisk ungdomsmästare och börjat bli rutinerad i seniormästerskapen, just fyllda 19 år.
– Detta är spännande satsning, tycker Patricia Berghult.

Satsning med SOK-stöd

Syftet med Team Rio är att fånga upp Sveriges bästa boxare inför OS i Rio 2016. Satsningen drog igång i december 2011 på Bosön.
Drivande i projektet från förbundets sida är Santiago Nieva – idag sportchef – och Katrin Enoksson. För närvarande ingår nio boxare i satsningen.
Team Rio är ett samarbete mellan riksidrottsförbundet och boxningsförbundet och stöttas även av Sveriges olympiska kommitté.
Tre läger genomfördes förra året utöver det ordinarie landslagsarbetet. Lägret i Malmö – utöver sparring även fystester och föreläsningar – är det fjärde, och det första för året.

Team Rio-truppen, herrar:

Oliver Flodin, 60 kg, Ringen, Jönköping.

Cleranc Goyram, 64 kg, Göteborg.

Nurbo Bozan, 69 kg, Linköping.

Loran Batti, 75 kg, Uppsala.

Hampus Henriksson, 81 kg, Göteborg.

Damer:

Agnes Alexiusson, 60 kg, Värnamo.

Ida Lundblad, 60 kg, Tidaholm.

Patricia Berghult, 64 kg, Höllviken.

Love Holgersson, 75 kg, Linnéa, Stockholm.

Gå till toppen