Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Drabbade kräver full ersättning

Finland garanterar full ersättning till alla som insjuknat i narkolepsi efter vaccination. Nu kräver Narkolepsiföreningen att Sverige gör likadant. Sydsvenskan träffade unga drabbade.

Erica Nilsson Thörnqvist, Linn Nyliden, Moa Assarsson och Dennis Mårtensson har alla drabbats av narkolepsi. Läs deras berättelser i de länkade artiklarna.Bild: Foto: Linus Meyer
När advokaten Mats Wikner går igenom snårig juridik och fem sätt att få skadestånd slumrar den ena åhöraren efter den andra till i salen.
Det beror inte på att föreläsningen är ointressant, luften dålig eller på att kaffet har tagit slut.
Det beror istället på att de som lyssnar har drabbats av narkolepsi, efter vaccineringen mot svininfluensa hösten 2009.
Sydsvenskan var med när ett femtiotal ungdomar med narkolepsi samlades för några dagar sedan i Stockholm. Narkolepsiföreningen anordnade en helgträff för att de unga skulle få prata med varandra om framtiden.
Först på schemat stod frågan om ekonomisk ersättning. Finland har infört en ny lag som innebär att staten garanterar full ersättning livet ut till alla som har skadats av vaccinet Pandemrix.
Först får de drabbade pengar från läkemedelsförsäkringen, på liknande sätt som i Sverige. När den potten är slut tar staten över ansvaret.
”Det måste vara så enkelt som möjligt för ersättningsberättigade att få ut ersättning” står det i de finska handlingarna.
Och precis det efterlyser Narkolepsiföreningens ordförande Margareta Eriksson, som var med på ungdomsträffen.
– Det är inte klokt att ungdomarna ska behöva sätta sig in i all den här juridiken. Men de har inget val, säger hon.
Föreningen vill att regeringen tar fullt ansvar, utan kostnadstak.
– Det här var en massvaccination där nyttan är större för samhället än för individen. Om man då ställer upp för samhället och vaccinerar sig måste också staten ställa upp när något går fel, säger Margareta Eriksson.
I somras lovade socialminister Göran Hägglund (KD) att alla drabbade upp till nitton år skulle kunna få ersättning för främst förlorad arbetsinkomst, maximalt tio miljoner kronor. Narkolepsiföreningen är inte säker på att det räcker, eftersom en del är svårt sjuka och kanske aldrig kan arbeta. Och bland dem som har insjuknat finns även personer över tjugo år.
– Det handlar inte om att de ska få extra allt och guldkant på tillvaron. Men de behöver ersättning om de inte kan arbeta och en möjlighet att gå framåt i livet, säger Margareta Eriksson.
I slutet av maj träffar föreningen Severin Blomstrand, anställd på regeringskansliet som sakkunnig i narkolepsifrågor. Då hoppas de drabbades advokat Mats Wikner att han kommer med löften om höjd ersättning:
– Sjukdomen innebär jättestora begränsningar i de här barnens liv. Många kommer inte att kunna arbeta och jag är orolig för vilka följder de starka medicinerna får.
Men till Sydsvenskan säger Severin Blomstrand att han inte kan ge något sådant löfte.

Narkolepsi varar livet ut

Vad: Livslång neurologisk sjukdom orsakad av störningar i hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Den som drabbas har brist på hormonet orexin som produceras i hypotalamus.
Symtom: Ökad dagsömnighet, störd nattsömn, hallucinationer och kataplexier (attacker med plötslig förlust av muskelkraft och en känsla av förlamning). Kataplexierna kommer ofta i samband med starka känslor som glädje, förvåning eller rädsla.

Fem chanser till ersättning

Drabbade av narkolepsi efter vaccineringen kan söka ersättning på fem grunder:

1. Sveda och värk.

2. Lyte och men.

3. Merkostnader.

4. Inkomstförlust.

5. Särskilda olägenheter.

Källa: Advokatfirman Wikner

Gå till toppen