Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Den borgerliga majoriteten i Region Skåne har tappat kontakt med verkligheten”

Om vi får förtroendet att styra Region Skåne kommer vi att tillföra vården mer än en miljard kronor, anställningsstoppet hävas, de ständiga omorganisationerna upphöra och vårdplatserna bli fler.
Det skriver Niklas Karlsson, nytillträdd ordförande för Socialdemokraterna i Skåne, och Rikard Larsson, gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne.

Plakat från en demonstration mot nedskärningar i den skånska sjukvården.Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är inte mer än 500 dagar kvar till valet 2014 och nu sätter Socialdemokraterna i Skåne sjukvården överst på partiets dagordning.
Den borgerliga majoriteten i Region Skåne har tappat kontakt med verkligheten och monterar i allt snabbare takt ner vården.
Det måste bli ett slut på ständiga nedskärningar och larmrapporter.
Den skånska vårdkrisen är så allvarlig att det krävs krafttag för att få till en förändring.
Socialdemokraternas satsningar leder till lägre arbetslöshet samtidigt som kvaliteten i sjukvården förbättras.
Om vi får förtroendet att styra Region Skåne efter valet 2014 kommer vi omedelbart att tillföra vården mer än en miljard kronor. Anställningsstoppet kommer att hävas. De ständiga omorganisationerna som skapar oro och förvirring för personalen kommer att upphöra och vårdplatserna bli betydligt fler redan under det första året.
Förra året framförde Socialstyrelsen allvarlig kritik mot att flera patienter i Skåne troligen hade dött till följd av brist på vårdplatser. Ändå valde den borgerliga majoriteten att ta bort ytterligare 100 platser samma år.
Arbetsmiljöverket övervägde också i fjol att stänga akutmottagningen i Lund och kallade den för en skam för Skåne. Myndigheten var så kritisk till hur arbetsmiljön försämrats att den utfärdade ett rekordstort vite på över fyra miljoner kronor. Ändå valde den borgerliga majoriteten att införa anställningsstopp och minska personalstyrkan med ytterligare 650 personer under samma år.
På område efter område avfärdas allvarlig kritik från anställda, patienter och myndigheter nonchalant och beskrivs som tidningsankor eller falsarier. Nedskärningspolitiken fortsätter med oförminskad styrka och det finns planer på att under 2013 montera ner sjukhus och säga upp nästan 2 000 vårdanställda runt om i Skåne.
Samtliga skånska sjukhus kommer att drabbas av stora nedskärningar.
Om planerna förverkligas påverkas alla skåningars tillgång till vård negativt. Därför prioriterar vi socialdemokrater sjukvården inför valet 2014.
Det är inte för sent att förändra den situation som den borgerliga majoriteten i Region Skåne försatt sjukvården i.
Trots att vårdkrisen är allvarlig förekommer det fortfarande mycket god sjukvård tack vare en engagerad och hängiven personal.
De som arbetar inom vården tvingas utföra sitt arbete under ständiga nedskärningar, försämrad arbetsmiljö och hot från chefer när de protesterat mot missförhållanden. Personalens lojalitet mot patienterna och viljan att ge bästa tänkbara vård har tvingat dem att dra över sin budget med över 700 miljoner kronor bara under 2012.
Det går bara att spekulera i hur allvarlig vårdkrisen hade varit för patienter och personal om den politiska majoritetens budget hade genomförts fullt ut under förra året och vad som händer om årets planerade besparingar genomförs.
Vi socialdemokrater erbjuder väljarna ett tydligt alternativ till den borgerliga nedskärningspolitiken. Redan nu drar vi igång vår valrörelse för att övertyga skåningarna om vem som är bäst lämpade att styra den skånska sjukvården.

Niklas Karlsson
(ordförande för Socialdemokraterna i Skåne)

Rikard Larsson
(gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne)
Gå till toppen