Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så gör du din cykel vårfin

Färgglada ramar, trasiga kedjor och en distinkt doft av olja. Sydsvenskan tittade ner hos Cykelköket i Västra hamnen för att ta reda på hur man bäst vårfixar sin cykel.

Malmöbornas tio mesta cykelstråk.Bild: Grafik: Björn Hellström
På Stapelbädden i Västra hamnen håller Cykelköket till. Det är ett projekt som finansieras av bland annat Malmö stad och drivs av cykelentusiasterna Ola Sturesson och Bertil Björk.
En vanlig vardagskväll när Sydsvenskan hälsar på i deras källare har ett 20-tal Malmöbor hittat dit.
– Det finns en generation som tycker det är fantastiskt roligt att bli smutsig, oljig, och ta hand om något som ser skrotigt ut och få det att funka. Man blir otroligt stolt, säger en oljig Ola Sturesson.
Hur gör man då för att ta hand om cykeln och göra den redo för våren? Ola Sturesson delar med sig av sina bästa tips.
1. Tvätta cykeln. Oavsett om den har stått eller använts under vintern blir den smutsig. Tvätta med varmt vatten, diskmedel och borste. Vill man lyxa till det kan man även använda avfettning till kedjan.
– Men använd inte högtryckstvätt!
2. Se över däck. Är de torra? Det vill du inte märka genom en punktering när du är ute och cyklar.
– Köp nya eller sväng ner om Cykelköket så kan vi fixa några som inte är helt utslitna.
3. Kolla skruvar, lysen och bromsar. Ta en titt på allt som är fastskruvat. Reflex, lyse och ringklocka måste man ha enligt lagen. När det gäller bromsar är det framför allt handbromsen som behöver kollas.
– Rost kan tränga ner i vajern, då kan den gå av i farten, det är inte så lyckat.
4. Justera sadeln och handtagen. Känn av höjden och om de funkar bra.
– Känn efter: Blir jag blöt i rumpan?
5. Bonustips. Lacka om cykeln! Ta ett tunt sandpapper, lyft av hjul och gör cykeln färgglad och fin!
– Vintern har varit så grå, så i vår ska cykeln helst vara grön eller gul. Allt går att få i färger nu, matcha gärna med gröna däck och grönt styre!
Gå till toppen