Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Båtsäsong äntligen igång

Sommaren är precis runt hörnet. Det märks inte minst i de skånska hamnarna. Sydsvenskan följde hamnlivet i Lomma under en timme igår.

– Hade ni kommit hit en timme tidigare hade masten hängt i luften, säger Peter Gullstrand och pekar upp mot den flera meter höga masten som nu sitter precis där den ska.
Den 40 fot långa segelbåten sjösattes förra veckan. Nu när masten är på plats sitter Peter Gullstrand tillsammans med brodern Rolf och systersonen Adam uppe på däck och slappnar av en stund.
– Att få upp den masten är ett företag i sig, försäkrar Peter Gullstrand.
De är inte de enda som arbetar på sina båtar i Lomma hamn den här dagen. Någon sjösätter sin båt. Andra, precis som Peter, Adam och Rolf Gullstrand, arbetar med masten.
Rolf Gullstrand har haft sin båt sedan 2001 och det är hans tredje segelbåt i rad. Årets båtsäsong är efterlängtad. Särskilt med tanke på det dåliga vädret ifjor.
– Förra året var det rätt tradigt med allt regn. Vi försökte segla uppåt Båstad och Halland då. Men vi kom bara till Torekov. Vi blev inblåsta där i tre dygn.
Förhoppningsvis blir det bättre i år, menar Rolf Gullstrand.
– Man skulle vilja åka upp till Ven. Kanske även uppåt Blekinge eller Danmark.
En bit därifrån cyklar Elvir och Gunilla Lindström. Precis som så många andra har de också en båt i hamnen.
– Vi har haft den i sex sju år. Det är en liten motorbåt.
Efter att ha druckit kaffe på båten cyklar de en runda i hamnen.
– Vi gör det nästan varje kväll, antingen med cykel eller så promenerar vi. Bara för att njuta av vädret, naturen och omgivningen. Det är underbart.
Det är flera andra som går ut i hamnområdet för att njuta av det nästan somriga vädret. På en av gräsmattorna rastar någon sin hund. Andra njuter av solen på bänkarna.
Pelle Wessberg äger butiken Skånsk Dykservice i hamnen precis bredvid den stora parkeringen. Att säsongen börjat komma igång märks, menar han.
– Parkeringen här utanför var helt full under lördagen och söndagen, säger han.
För många är det båten som gäller. För andra bara att strosa omkring. Sedan finns det även de som dyker. Mitt under säsongen är de kanske fyrtio femtio stycken dykare som är igång, berättar Pelle Wessberg.
– Till Kristi himmelsfärd blir det många. Det är en stor dykhelg när alla är lediga.
Än så länge är det ganska få vanliga badare. Och kanske är det inte så konstigt. Temperaturen är fortfarande bara precis över tiogradersstrecket.
– Det ska väl uppåt 17–18 grader innan det kommer igång ordentligt, säger Pelle Wessberg.
Gå till toppen