Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Halva polisnotan för klubbarna

De idrottsklubbar som drivs som aktiebolag ska även i fortsättningen betala för polisens insatser vid matcher – men bara halva kostnaden, föreslår regeringens utredare Bo Svensson.

De idrottsklubbar som drivs som aktiebolag ska även i fortsättningen betala för polisens insatser vid matcher – men bara halva kostnaden. Det föreslår regeringens utredare Bo Svensson, som i dag presenterar sina slutsatser.
Den halverade notan ska börja gälla från den 1 maj 2014 och ska inte bara gälla idrottsaktiebolagen, utan "alla anordnare av allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar", skriver Bo Svensson på DN Debatt.
Grunden för ersättningsskyldigheten för idrottsaktiebolagen är, enligt Svensson, kravet på rättvisa. Han skriver i utredningen: "Det finns knappast någon som ifrågasätter att anordnaren ska betala för polisbevakningen när Madonna, Lady Gaga eller Bruce Springsteen spelar på Stockholm Stadion eller Friends Arena."
Bo Svensson varnar i sin utredning för att nuvarande regler skulle kunna knäcka de berörda Stockholmsklubbarna.
"Det finns en inte försumbar risk för att Stockholmsområdet på längre sikt står helt utan fotbolls- och ishockeylag i Allsvenskan och Elitserien. Idrottsaktiebolagen är först och främst ett Stockholmsproblem."
Att ändå låta de berörda klubbarna betala hälften av polisbevakningskostnaderna motiverar Svensson med att polismyndigheter runt om i landet rapporterat att idrottsaktiebolagen skärpt sig när det gäller ordningsarbetet sedan de har fakturerats för bevakningskostnader.
– Utan att ha sett hela Bo Svenssons slutsatser så kan jag säga att det är ett steg i rätt riktning. Men det är inte tillräckligt. En halvering av kostnaderna innebär fortfarande miljonkostnader hos oss, säger Per Hägerö, styrelseordförande i AIK Fotboll AB, till TT.
– Det är polisen som står för hela bedömningen på risken, och utifrån det bestämmer de bemanning. Sen skickar de ett estimat på ett maxbelopp. Vi har ingen möjlighet att påverka den insatsen. Det är som om en hantverkare skulle komma och säga "här är ert nya badrum, nu kör vi".
Djurgården Fotbolls evenemangsansvarige Mats Jonsson säger till TT att "halva kostnaden för polisnotan är ju bättre än hela".
– Ur rättvisesynpunkt är det bra om alla får betala. Men jag tycker att man måste höja blicken något. Vad det här handlar om är egentligen att vi betalar för något som redan är finansierat genom skatter.
Föreningen Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson är mycket kritisk till utredningens förslag.
– Utredaren har inte förstått den övergripande frågan, vem som ska stå för poliskostnaden i samhället, det är en principfråga, säger Olsson.
I ett öppet brev skriver han: "Det är inte idrottsrörelsen som skall se till att de svenska medborgarna kan leva utan hot och trakasserier i samhället. Och det är de svenska medborgarna som, via skattsedeln, betalar poliskostnaderna. Så som det bör vara i en väl utvecklad demokrati".
Socialdemokraterna vänder sig emot utredarens förslag, enligt Morgan Johansson, socialdemokrat och ordförande i riksdagens justitieutskott. Klubbarna ska inte, även om de är aktiebolag, betala för polisbevakning.
– Klubbarna ska ansvara för säkerheten inne på arenan, efter direktiv från polisen, och polisen ska sköta bevakningen utanför, säger han.
Bo Svenssons förslag är resultatet av en expressutredning, som tillsattes i december. Justitieminister Beatrice Ask (M) hade då bestämt sig för att huliganutredaren och förre rikspolischefen Björn Erikssons förslag, som lades i april 2012, inte dög.
Han ville att idrottsaktiebolag skulle slippa poliskostnaderna i likhet med idrottsföreningar i övrigt. Enligt honom klarar inte de berörda klubbarna att stå för hälften av notan heller.
– Detta är ju troligen döden för Stockholmsfotbollen. För en klubb som AIK gör det här 15 miljoner och om du säger hälften så är det 7,5 miljoner. IFK Göteborg som spelar under exakt samma villkor betalar ingenting, säger Eriksson.
Under 2012 fick sju av Sveriges 22 idrottsaktiebolag betala för polisbevakningskostnader: Örebro SK, AIK Fotboll, Djurgårdens Elitfotboll, Hammarby Fotboll, AIK Ishockey, Djurgården Ishockey och Leksands IF. De sex första betalade tillsammans 9,5 miljoner kronor, varav AIK Fotboll stod för 5,2 miljoner.
Leksands IF:s kostnader är inte inräknade eftersom klubben har ett avtal med polismyndigheten om att betala högst 300 000 kronor för hela säsongen 2012/2013, slutspel exkluderat.
Gå till toppen