Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Kineser köpte rörelseteknik av Crunchfish

Crunchfish har gjort sin första affär med bolagets teknik där mobiler styrs med gester istället för genom beröring.
– Det här är en milstolpe för oss. Att vi kommer ut kommersiellt öppnar för att det här kan sätta fart på allvar, säger Joakim Nydemark, vd för Crunchfish.

Köpare av bolagets teknik är en av Kinas största mobiltillverkare. Vilket bolag det handlar om vill Joakim Nydemark ännu inte avslöja.
– Det handlar om ett bolag som i första hand har sina kunder i Asien och främst i Kina, säger Joakim Nydemark.
Affären är värd en miljon kronor samt kommande licensintäkter från försäljningen av varje enskild mobil.
– Det kan bli ett antal miljoner i förlängningen eftersom det rör sig om ett stort bolag. Men framför allt ger det här oss möjligheter till fler affärer. Jag räknar med nya kontrakt senare i år, säger Joakim Nydemark.
När Sydsvenskan träffade honom på mobilmässan i februari hoppades han som bäst på att Crunchfish skulle få en order på sin teknik någon gång under det här året.
– Det har gått snabbare och bättre än vad jag hade vågat tro. Nu har vi fullt fokus på att kunna leverera våra produkter, säger han.
Crunchfish grundades 2010 och har utvecklat en mjukvara för alla slags digitala skärmar där allt från kameror till mobiler och datorer kan styras med hjälp av handrörelser.
– Det kinesiska bolaget kommer till en början bara att använda några av de funktioner som vi utvecklat. De ska använda dem både i befintliga mobilmodeller och i nya modeller, säger Joakim Nydemark.
Crunchfish ägs bland annat av den saudiske affärsmannen Mohammed Al-Amoudi och serieentreprenören Joachim Samuelsson.
Gå till toppen