Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Mitt namn är en stor del av min identitet”

Alla människor har ett. Alla har en relation till sitt. Efternamn är en del av vår identitiet och väcker förväntningar och tankar om vår bakgrund.

Det var ett tag sedan Katri Frankenstein läste Mary Shelleys ”Frankenstein”, men hon tycker om den. ”Känns som att jag omöjligt inte kan gilla den”, säger hon.
Ibland blir det tjatigt. ”Nej, jag är inte född i Transsylvanien, och det är dessutom Dracula”. Men allra oftast tycker Katri Frankenstein att det är roligt att ha ett efternamn som fungerar som en isbrytare. Och det är en konkurrensfördel när hon söker jobb.
– Att folk kommer ihåg en och får en positiv känsla kring namnet vid första kontakten hjälper nog, säger Katri Frankenstein.
Barn blir också förtjusta i hennes gotiska skräckromansnamn. Många hon träffar tar för givet att det måste ha varit tufft under uppväxten, men hon har aldrig blivit retad för sitt namn. När hon började gymnasiet kände hon tvärtom en lite pirrig känsla inför att bli uppropad i aulan inför alla nya skolkamrater.
– När jag kom till klassrummet märkte jag att folk tittade på mig och viskade. Det kändes lite häftigt, säger hon och skojar om att det var hennes höjdpunkt som kändis.
Katri Frankenstein gillar att hennes efternamn är lite hårt och skulle aldrig kunna tänka sig att byta bort det. Hon har bara upplevt sitt namn som positivt. Förutom när hon tänker på att vem som helst kan googla var hon bor och hitta insändaren hennes mamma skrev i hennes namn när hon var femton år. Hennes rumskamrat som heter Johansson har aldrig det problemet.
– Jag tror ändå att mitt namn är och har varit en stor del av min identitet. Det blir det kanske inte om man har ett vanligt efternamn.
Frankenstein är ett tyskt namn, och kommer från hennes farmor. Så mycket mer om namnets ursprung vet hon inte, men hon börjar bli nyfiken. Hon bodde i Tyskland ett tag och blev förvånad över att namnet väckte lika starka reaktioner där.
Hon är van vid att få frågor. En del är dummare än andra. Men Katri Frankenstein har vid det här laget väl inarbetade förklaringar om att det är en fiktiv bok av Mary Shelley, och att hon inte är släkt med romanens Frankenstein.
Hon tycker först inte att namnet är något hon måste leva upp till. Men sedan ändrar hon sig.
– Det är klart, en del blir ju instinktivt intresserade och sen lite nedslagna när de inser att det ju faktiskt bara är ett namn.

Katri Frankenstein

Ålder: 27 år.
Bor: Linköping.
Gör: Pluggar till psykolog.
Familj: Mamma, syster, systerbarn och vänner.
Gå till toppen