Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Reinfeldt vill öka anslagen till försvaret

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill se en ”viss” ökning av försvarsanslagen redan i höstens budget.
– Det har hela tiden varit alliansens avsikt att gradvis öka vår försvarsförmåga så att försvaret ska vara insatsberett och relevant mot de hot vi har, säger han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt under söndagens partiledardebatt.
I söndagens tv-debatt öppnade Reinfeldt för att diskutera mer pengar till försvaret redan nästa år. Dagen efter, i Falkenberg, fick han nya försvarsfrågor.
– Jag är beredd att titta på en viss ökning i höstens budget, säger han.
Försvarsmakten har krävt en höjd anslagsnivå från 2015 för att klara sina uppgifter och har varnat för årliga underskott på 4,5 miljarder kronor.
– Vi har säkrad finansiering ytterligare något år men sedan finns en diskussion om att det möjligen kan behövas tillföras resurser. Det tycker jag att vi ska möta med en viss ökning nu i höst om vi kan enas om det, säger Reinfeldt.
Folkpartiets linje är att anslagen behöver höjas från 2015.
– Jag är glad över att det nu tycks finnas en bred förståelse för Försvarsmaktens situation, säger den försvarspolitiske talespersonen Allan Widman.
Han utesluter inte mer pengar redan 2014, men understryker att trendmässiga anslagshöjningar brukar få anstå till fleråriga försvarsbeslut i riksdagen.
Centern har inte tagit ställning till en höjning.
– Vi vill avvakta försvarsberedningens omvärldsanalys och ha den som underlag både inför budgeten 2014 och försvarsbeslutet, säger partiets försvarspolitiske talesperson Staffan Danielsson.
Även Kristdemokraternas Mikael Oscarsson pekar på försvarsberedningens omvärldsanalys, men uppger att ”vi redan nu ser att behoven i försvaret är stora” från 2015.
Gå till toppen