Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Pappan glömde kvar sonen i bilen”

Pappan skulle köra sin tvåårige son till dagis i Eslöv. Men när han parkerade sin egen bil för att ta tjänstebilen glömde han sonen kvar i bilen. Efter åtta timmar hitaddes pojken död.

Pojken satt i den stekheta bilen i korsningen Åkermans gata-Bruksgatan i nordöstra Eslöv i sex timmar.Bild: Läsarbild: Alexander Thomsen
När han åtta timmar senare larmade polis och ambulans var pojken död.
– Pappan har i förhör berättat att han började fundera på om han verkligen hade lämnat sonen på dagis, säger Mats Svensson, chefsåklagare för södra Skånes åklagarkammare.
– Och när han då körde tillbaka till parkeringen satt pojken livlös i sin barnstol. Pappan larmade då polisen.
Enligt chefsåklagare Mats Svensson kommer pappan som först misstänktes för grovt vållande till annans död att höras igen tidigast på fredag när barnet har obducerats.
– Stämmer det pappan har sagt och pojken har dött av överhettning är det mycket möjligt att brottsrubriceringen ändras till vållande till annans död, säger Mats Svensson.
– Polisen kontrollerade ju om pappan var drogpåverkad vilket han inte var. Då handlar det om en mycket tragisk historia som kanske inte ger fängelse.
Tvååringens familj är ung och nyinflyttad till Eslöv, enligt chefsåklagare Mats Svensson.
Det var vid 14.30-tiden i onsdags som polis och ambulans larmades till det industriområde i Eslöv där bilen med pojken var parkerad.
Poliserna startade hjärt- och lungräddning tills ambulansen hann fram.
Men pojken visade inga livstecken och dödförklarades senare på Skånes universitetssjukhus i Lund.
Pappan greps som misstänkt för grovt vållande till annans död och förhördes. Efter förhören lämnades han svårt chockad över till sjukvården.
En liknande händelse inträffade i danska Lyngby för fyra år sedan, uppger Kvällsposten.
Då glömde en pappa att lämna sin ettåriga dotter på dagis. När han kom tillbaka till den stekheta bilen hade hon dött av värmen.
I normalfallet hör förskolepersonalen av sig till vårdnadshavarna om ett barn inte dyker upp. Men ingen från pojkens förskola ringde föräldrarna.
– Vi har brustit i våra rutiner, säger Kerstin Melén-Gyllensten, förvaltningschef för barn- och familjeförvaltningen i Eslöv.
– Det var ingen som ringde till hans föräldrar, efter vad jag kan se i den första utredningen jag har gjort. Vi ska nu ta reda på varför.
Vid SMHI:s mätstation i Lund som är den som ligger närmast Eslöv, uppmättes under tisdagen en maxtemperatur på 23,9 grader i skuggan.
Och i en bil som står i 25-gradig skugga kan innetemperaturen stiga till mer än 50 grader på mindre än en timme.
Gå till toppen