Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Veckans vin

Få tänker på att det är folknykterhetens dag denna vecka. 

Det var lika lustigt varje år när nykterhetslogerna i min barndoms stad samlade sina härskaror till "gökotta" (!) på "Spritkullen" (!!) i en annons i lokaltidningen. Ingen utanför nykteristkretsarna orkade dock ge sig dit för att se vad de höll på med där uppe på kullen i den tidiga timmen.
Gökotta eller inte, Kristi himmelfärdsdag eller folknykterhetens dag – gör som ni vill. Men gardera gärna med ett alkoholfritt alternativ denna dag!
2012 Divino Nordheim Sommeracher Katzenkopf Silvaner Kabinett Trocken. 6762, 89 kr.
Vitt. Strunt i det ohemult långa namnet, säg bara numret så kommer detta torra och fruktiga unga vin från Franken i sin frankentypiska flaskform, bocksbeutel, snabbt i varukorgen. Friskt med viss stramhet, passar väldigt bra till sparris.
2012 Juliusspital Silvaner Kabinett Trocken, 6708, 119 kr
Vitt. Ett vin från samma tyska område utanför staden Würzburg vig floden Main. Lite elegantare än vinet ovan och lite mera komplext med mera gräs, örter och mineraler. Ja, gärna till sparris, men lika gärna som en aptitretande drink eller till en lätt fiskrätt.
2012 Lindemans Bin 50 Shiraz, 6374, 79 kr
Vädret i helgen? Kanske klarnar det upp och grillen tänds. Vad kan passa bättre en mustig australisk shiraz? Lindemansvinet har spottat upp sig och det spritter av eld, björn- och härsbär kryddade med lite mentol och örter.
2011 Vila Santa Reserva, 12507, 99 kr
En härlig portugis från området innanför Lissabon. Viner är mörkt och friskt mustigt med viss stramhet, en del fat och med övertoner av oregano. Lamm och grönsaksgratäng sitter fint till. Mycket vin för pengarna.
2009 Le Tense Sassella, 32341, 135 kr
Området är Valtellina i Lombardiet längst upp mot Alperna, druvan är nebbiolo som där kallas chiavennasca. Vinet är stramt och har nått viss utveckling. Fatet är närvarande och ger övertoner av blodapelsin tobak och choklad men utan att skymma de goda fruktaromerna som drar åt moreller och plommon. Här behövs mat för att vinet skall komma till sin rätt.
Gå till toppen