Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Koll på tvättråd

Till synes helt lika jeans från samma tillverkare kan ha olika tvättråd. En modell ska tvättas i 30 grader, den andra modellen i 40 grader. Trots att båda innehåller 98 procent bomull och två procent elastan.

När Sydsvenskan kollade tvättråd på ett femtiotal olika jeans i åtta butiker stod det 30 eller 40 grader på tvättlappen. Två par var märkta med 60 grader och några hade en balja med ett streck under – utan varken gradangivelse eller symbolen för handtvätt.
Rådet att tvätta sällan handlar främst om att ju mer man använder jeansen före tvätt, desto mer framträder slitningarna efter första tvätten. För det är skillnad mellan slitningarna som skapats i fabrikstvätt och de som blir genom ditt eget användande.
– Men det finns miljöskäl också. Jeans behöver inte tvättas så ofta, säger Johan Olsson, försäljare på J&C i centrala Malmö.
Han har på sig ett par välanvända ett år gamla jeans som han tvättat tre gånger. Men han har redan lagat dem.
De flesta jeans är inte anpassade efter det nerhasade modet och då utsätts tyget för slitage på ställen som tillverkaren inte räknat med.
– Den värsta boven när det gäller jeans är sköljmedel. Det sliter ut fibrerna, säger Johan Olsson.
Mergim Berizha, försäljare på G-Star Raw, är inne på samma linje.
– Vi säger alltid till våra kunder att följa tvättråden noga.
Dessutom säger han nej till sköljmedel, torktumlare och att tvätta ofta.
– Men man kan vädra jeansen och stoppa in dem i frysen då och då om man är rädd för bakterier, säger Mergim Berizha.
– Och när det är vinter kan man lägga ut dem i snön.
Ingen i de butiker Sydsvenskan besöker går in på de mer extrema råden att kemtvätta jeansen eller att bada med dem i ljummet vatten för att sedan gå runt med byxorna tills de torkar för bästa passform.
Förutom sköljmedel varnas för centrifugering, torktumlare och tvättmedel med blekmedel.
På Timberland säger butikschefen Anne Järvinen att hon brukar råda alla att tvätta jeansen som butiken säljer i 40 grader, även de som det står 30 på.
– Man behöver tvätta dem i 40 grader för att de ska bli rena. Under mina tolv år här har ingen kommit in och klagat på att jeansen krympt för att de tvättat dem i 40 grader, berättar hon.
Sydsvenskans genomgång visar att samma märken har olika tvättråd. Acne har till exempel två par mörka jeans, båda är märkta hep raw och i båda fallen består tyget av 98 procent bomull och två procent elastan. Det ena paret är märkt 30 grader, det andra 40 grader.
Dieseljeans ska till exempel tvättas i 30 grader, 40 grader eller den okända märkningen balja med streck under, strecket står för skonsam tvätt.
I H&M:s jeanshörna var både ljusa och mörka jeans, herr- och damjeans, märkta med 40 grader. En ljus modell hade dock märkningen 60 grader, precis som Polarn o Pyrets barnjeans.
Åhléns, Lindex och Gina Tricots egna jeans har tvättrådet 40 grader. Både för ljusa och mörka.
Lisa Wadström, försäljare på Åhléns City i Malmö, säger att hon tycker att konsumenterna blivit mer noga med vad de handlar och att de sällan får reklamationer på jeans
– Men de frågar oftare efter tvättråd när det gäller andra kläder än jeans, säger kollegan Elin Diener.
Gå till toppen