Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Slitstarkt har blivit ömtåligt

Nästan två par jeans per person och år är den genomsnittliga konsumtionen i Sverige. Men de nya jeansen har blivit mer ömtåliga.

Jeansförsäljningen har legat ganska stadigt i Sverige på ett snitt på 1,67 par om året och konsument – baby som pensionär.
Av världens årliga tillverkning på drygt fem miljarder jeans går ungefär fjorton miljoner par till de svenska butikerna.
De gamla guldgrävarbyxorna har dock blivit ömtåligare. Kallt och sällan är ett vanligt tvättråd när det gäller jeans.
Tvättexperten Anne-Charlotte Hanning, forskningsansvarig inom tvätt och rengöring på forskningsföretaget Swerea IVF, är dock tveksam till att bomull blir rent i 30 grader.
– I en normal hushållsmaskin blir den mekaniska bearbetningen inte så kraftig vid 30 grader eftersom vattnet värms upp fort, och bomull behöver ordentlig mekanisk bearbetning för att bli ren, säger hon.
Föregångarna till jeansen tvättades genom att de släpades efter fartygen i stora nät och både renades och blektes av havsvattnet.
Dagens designerjeans ska helst inte nudda vatten, i alla fall inte det första halvåret om man ska lyda en ganska vanligt uppmaning från tillverkare och butiker.
De otvättade jeansen har ofta en massa överskottsfärg som kan hamna på huden, möbler eller andra ställen.
– En gång fick jag tvätta ett par jeans sju gånger innan de slutade fälla av sig, berättar Anne-Charlotte Hanning.
Swerea undersökte 2009 innehållet i sex vanliga jeansmärken på uppdrag av SVT:s konsumentprogram Plus. Då hittades giftiga ämnen i flera märken.
– Men trots att jag vet vad som kan finnas i textilier är jag inte särskilt orolig. Men om man känner sig orolig för vad som kan finnas i textilier, är ett tips att tvätta produkten före användning, säger Anne-Charlotte Hanning.
Hon råder dem som vill vara säkra att kolla efter till exempel Oeko-tex eller andra ekologiska märkningar.

Sju råd inför jeanstvätten

1 Töm alla fickor. Vassa föremål kan skada både kläderna och tvättmaskinen.
2 Vänd ut och in. Tyget skonas. Vid tvätt slits utsidan mest.
3 Dra upp blixtlåset. Taggarna och låsmekanismen kan lätt slås sönder om man inte drar upp dragkedjan och fäller ned kläppen. Knäpp knappen så att den inte slås sönder.
4 Tvätta separat. Se till att tvätta jeansen separat de första gångerna för att undvika att de färgar av sig på andra plagg.
5 Blöt upp innan tvätt. Jeansen suger då åt sig tvättmedlet jämnare, det gäller speciellt mörka jeans.
6 Ha inte för mycket tvätt i maskinen. Plaggen ska röra sig fritt i maskinen, annars riskerar du vita ”tvättränder” på jeansen.
7 Välj rätt tvättmedel. Flytande tvättmedel är skonsamt mot plaggen. Undvik tvättmedel med blekmedel.
Gå till toppen