Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sportigt och grönt äldreboende

Det kan bli ett sportigt äldreboende på Masthusen.

Här kan sportiga äldre få en oas. Attendo funderar på att välja konceptet sport och spa för det nya boendet på Masthusen i Västra hamnen. ILLUSTRATION: KANOZI
Attendo ska hyra 4 000 kvadratmeter i nästa hus som fastighetsbolaget Diligentia börjar bygga på det gamla mässområdet i Västra hamnen med nya namnet Masthusen. 57 lägenheter ska stå klara den 1 oktober 2014.
Attendos verksamhetschef Marcus Larsson berättar att företaget arbetar med tre olika koncept i sina boenden, sport och spa, utevistelse och trädgård samt kultur och nöje. Det är inte bestämt vilket koncept Masthusen ska följa, men det lutar åt sport och spa.
Kanske får de boende också odlingslotter på taket.
Diligentia arbetar för att hela området ska bli så miljövänligt att det får ett Breeam-certifikat av engelsk modell. Det innebär att det måste byggas och bebos på ett hållbart sätt rakt igenom. Gröna tak och väggar är en del av planerna.
– Det går att ordna odlingslotter på taket, om det finns intresse, säger Diligentias regionchef Andreas Ivarsson.
Attendo väntar med att bestämma vilka äldre det nya boendet ska inrikta sig på.
– Det styrs av behovet, säger Marcus Larsson.
Företaget har ett ramavtal med Malmö kommun om 300 platser från 2013 och fyra år framåt. Masthusen är inte med i det. Om det skrivs ett avtal bestämmer kommunen vilka som får flytta in. Annars kan det privata företaget sälja platserna direkt till kranskommuner eller enskilda.
Också ett LSS-boende och troligen en vårdcentral ska flytta in i huset, som börjar byggas om någon månad. Åttio procent av ytan är uthyrd.
Kronofogden, Apoteket, Systembolaget och ett förvaltningskontor flyttar in i huset som byggs intill ICA-butiken strax bredvid. Det blir klart vid årsskiftet.
Diligenta funderar också på att bygga 5000 kvadratmeter hyreslägenheter. Bolaget har sålt delar av marken kring den tidigare mässan till Ikano, Riksbyggen och Hökerum. Hökerum håller på att bygga bostäder. De andra företagen räknar med att komma igång inom något år.
Ett torg börjar anläggas under sommaren.
Diligentia, som ägs av Skandia Liv, satsar en halv miljard på att bygga upp Masthusen över mässkvarteren.

Attendo

Är ett av de första privata vårdföretagen i Sverige. Det startade 1987 under namnet Svensk Hemservice och köpte senare upp Capio Omsorg. Nu ingår det i en stor koncern, IK Invest, med kontor i London och Stockholm. IK Invest hette tidigare Industrikapital och grundades av Björn Savén. Inom koncernen finns också riskkapitalbolaget Augustus med huvudkontor i Luxemburg.
Gå till toppen